Община Омуртаг запазва 11 работни места след приключил проект
Община Омуртаг запазва 11 работни места след приключил проект / Борислав Курдов

Община Омуртаг ще запази всички 11 работни места, създадени при реализацията на проект "Развитие на социалните услуги за "Помощ в дома". Това стана ясно днес по време на заключителната пресконференция по проекта. Той бе реализиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" и съфинансиран от Европейския социален фонд на Европейския съюз.
Стойността на проекта бе близо 84 хиляди лева и по него бяха назначени осем домашни санитари, двама санитарни работници и технически секретар. Тяхната задача бе да се грижат за 26 души с трайни увреждания - деца и възрастни, които имат ограничения и невъзможност за самообслужване.
При подадени документи от 72 потребители, по време на едногодишното предоставяне на услугата, хората, които я получиха, станаха 39. Според тарифата утвърдената от Общински съвет Омуртаг, таксата събирана от технически секретар бе 0.20 лв/ч .
Услугата се предоставя в както в Омуртаг, така и в селата Камбурово, Козма Презвитер, Звездица, Горно Новково и Голямо Църквище.
В Камбурово един домашен санитар обслужва петима потребители, в Козма Презвитер - двама домашни санитари се грижат за 7 потребители, от които едно дете, в с.Звездица - един домашен санитар обслужва трима потребители, двама от които в Горно Новково и Голямо Църквище. В гр.Омуртаг - трима домашни санитарии, обслужват 10 потребители, а двамата социални работници - 6 потребители. Една потребителка ползва услугите и на домашен санитар и социален работник. В момента има 3 чакащи да бъдат включени като потребители на услугата.
Кметът на Омуртаг Неждет Шабан, който присъства на пресконференцията, изрази задоволство, че проектът е приключил успешно и че са запазени единадесетте работни места. Съвместно с Бюрото по труда от началото на годината до сега са назначени на работа близо 100 души. „А до края на месец май по проект „Развитие" работа ще започнат още 150 безработни", обеща г-н Шабан