Областните информационни центрове продължават да популяризират еврофондовете
Областните информационни центрове продължават да популяризират еврофондовете / Борислав Курдов

28-те областни информационни центрове в България изпълниха своята мисия и се надявам с опита, който вече имат да продължат да работят още по-активно до 2020 г. Това каза кметът на община Търговище Красимир Мирев на традиционната в края на годината пресконференция на ОИЦ - Търговище. Според него има достатъчно средства за информация и публичност по оперативните програми, така че се надява да се намери формулата за бъдещето финансиране на ОИЦ. До средата на 2015 г. мрежата се финансира по ОП „Техническа помощ", а бенефициенти на проектите са общините.
Управителят на ОИЦ - Търговище Милчо Тонев допълни неговите думи с добрата новина, че в Оперативната програма „Добро управление" (ОПДУ) 2014-2020 г. има заложен финансов ресурс за продължаване работата на информационните центрове и се очаква усвояването му да започне от средата на следващата година.
Центърът в Търговище ще продължи да повишава информираността за политиките на Европейския съюз и чрез различни форми на работа да провокира активна позиция на европейски граждани. В тази връзка вече се подготвя нова обща инициатива на мрежата през пролетта на 2015 г., която да анализира вижданията и желанията на широката общественост какви реални проекти по места да се реализират с европейска помощ.
Пред журналистите експертите на центъра обобщиха, че от средата на 2014 г. досега центърът в Търговище е организирал 5 информационни събития в общините на региона, на които са присъствали над 120 души. Реализирани са и две големи прояви „Да спортуваме заедно" и „Стъпки по пътя към програмен период 2014-2020 г.", като част от мащабни национални кампании на мрежата.
На пресконференцията беше отчетен и напредъкът по усвояване на средствата от ЕС на регионално ниво. Данните на Информационната система за управление и наблюдение (ИСУН) показват, че в област Търговище са сключени 141 договора на обща стойност над 154 млн. лв.