Няколко блока в Шумен нямат парно, заради големи задължения
Няколко блока в Шумен нямат парно, заради големи задължения / netinfo

Почти всички абонати на „Топлификация” - Шумен към момента са захранени с топлоенергия, това съобщи управителят на ТЕЦ-а инж. Иван Кунев. В няколко блока в града, които имат големи задължения, все още не е пуснато парното, допълни той. Кунев отказа да съобщи кои точно са тези жилищни блокове и уточни, че са водени разговори с етажните собственици и очаква те да платят дължимите суми. Кунев допълни, че, за да се формира печалба и да се развива дружеството, цената за мегават час трябва да е 140 лв., спрямо цената на газа. Предложение цената на топлоенергията да се повиши до посочената е изпратено до ДКЕВР в началото на месец октомври. В момента цената на топлоенергията на шуменското дружеството е 87, 43 лв., без ДДС за мегават час.
Инж. Кунев каза още, че от Булгаргаз все още не са подписали споразумение с ТЕЦ-Шумен за разсрочено плащане на задълженията и преговорите ще продължат и тази седмица. „Булгаргаз има основателни претенции да не ни подава газ, тъй като спрямо минала година нарастват задълженията” – обясни той. Това се дължи на 3 елемента – цената на газа, спрямо цената на топлоенергията, ниската събираемост на задълженията, която е около 55 % и загубите в топлопреносната мрежа.

Към момента задълженията на „Топлофикация” – Шумен към Булгаргаз са около 8 млн. лв. За над 4 млн. лв. има заведени дела. Дружеството обслужва общо 223 абонатни станции, а през летния сезон са се отказали 27. Управителят на дружеството допълни, че към момента има 7-8 нови станции, които искат да се присъединят към „Топлофикация”. Става въпрос за новостроящи се сгради, уточни той.

Инж. Иван Кунев съобщи, че в „Топлофикация” - Шумен е била извършена проверка от Агенцията за държавна финансова инспекция, при която е било проверявано финансовото състояние и финансовите потоци на дружеството. Проверката е била извършена след подаден сигнал в шуменската прокуратура. Проверката е продължила около 5 месеца. Това което са написали проверяващите не ни притеснява, защото няма нарушения, каза Иван Кунев.