дива свиня диво прасе глиган
дива свиня диво прасе глиган / ThinkStock/Getty Images
Нови случаи на Африканска чума по свинете са регистрирани в Търговищко.
 
Това стана ясно от заседанието на Областната епизоотична комисия в област Търговище, ръководено от г-н Панайот Димитров – заместник областен управител.

Със Заповед на Изпълнителния директор на БАБХ, с която са обявени първично възникнали случаи на болестта Африканска чума при диви свине в землищата на село Миладиновци и село Голямо Ново, община Търговище, село Славяново и село Водица, община Попово и град Опака. Целта на срещата беше предприемане на спешни мерки за предотвратяване и ограничаване разпространението на болестта АЧС.

Предстои Директорът на “Регионална дирекция по горите” – Шумен със заповеди да определи инфектираните зони, в които се забранява достъпа на всички лица, нямащи отношение към претърсването и прилагането на мерки за ликвидиране на болестта при спазване на изискванията за биосигурност.

ТП “ДЛС Черни Лом” – Попово, в чийто териториален обхват попадат всички обявени огнища, следва да предприемат незабавно всички необходими мерки за биосигурност, опазване и защита на горските територии и дивеча, както и опазване здравето на населението. В изпълнение на решенията на Областната епизоотична комисия в тридневен срок от обособяването на зоните, “ДЛС Черни Лом” – Попово е необходимо да обозначат границите на подзони „А“. Изисква се осигуряване на дежурства на лесничеи за недопускане на външни лица в подзони „А“.

Членовете на ЛРД и ТП „ДЛС Черни Лом“ трябва да претърсват трите подзони на обявените огнища на АЧС. В подзони „Б” и „В” на определените инфектирани зони могат да се извършват горскостопански и селскостопански дейности, събиране на гъби, билки, трюфели, туризъм и други дейности само след осигуряване и прилагане на съответните минимални мерки за биосигурност.

По данни на ОДБХ – Търговище за периода 06-17.12.2019 г. в страната са обявени нови огнища на болестта при диви свине в областите Габрово, Бургас, Монтана, София, Ловеч, Благоевград, Разград, Стара Загора, Добрич, Враца и Ямбол.

С цел предотвратяване и ограничаване разпространението на заболяването Африканска чума по свинете и безопасността на населението, апелираме към всички ловци да се придържат към установените правила и да не навлизат в инфектираните зони.