Нов старт на делото срещу кмета на Нови пазар Румен Панайотов
Нов старт на делото срещу кмета на Нови пазар Румен Панайотов / netinfo

След като бе върнато за ново разглеждане от Апелативния съд - делото срещу кмета на Нови пазар Румен Панайотов започна отново в Шуменски окръжен съд. В процеса обвиняеми, за съставяне на неистински документи с цел облага са Станимир Станев и Георги Митев. Обвинението срещу Панайотов е за това, че в качеството си на длъжностно лице, като градоначалник на Нови пазар, се е разпоредил за разходване на бюджетни средства не по предназначение. Предвиденото наказание за такова престъпление е лишаване от свобода до 3 години или пробация.

В обвинителния акт срещу тримата е посочено, че Митев и Станев, в условията на продължаващо престъпление в периода от август 2005 до август 2006 г. са изготвили неистински документи /фактури, протоколи и договори/ във връзка със строителните дейности в община Нови пазар, извършени след наводненията през 2005 г. Според тези документи са извършени възстановителни дейности по 18 обекта, сред които улици в населени места, спортна зала и православен храм. При четенето на диспозитива на обвинителния акт, при поредния старт на процеса, прокуратурата посочи, че нанесените щети са за 386 558 лв., /според нарушенията на Георги Митев/ и 248 787 лв. /според нарушенията на Станимир Станев/. Румен Панайотов е обвинен за това, че е разпоредил разходването на 35 000 лв. от националния бюджет не по предназначение.

Прокурор Маргарита Георгиева заяви, че са събрани нови доказателства по делото - документи, които са в подкрепа на фактите, установени при първоначалното разследване.

Кметът на Нови пазар заяви, че не се притеснява от процеса. Той допълни, че е убеден, че ще има оправдателна присъда за него. „Самото съдебно производство показа, че обвиненията срещу мен са скалъпени и са отражение на политическа поръчка, което е грозно", заяви Панайотов, без да посочи обаче от къде идва тази политическа поръчка.

На 13 декември 2010 г. състав на Окръжен съд - Шумен осъди Георги Митев ефективно на 5 години, Станимир Станев бе признат за виновен и получи 3 години „лишаване от свобода". Румен Панайотов, който тогава не бе кмет на Нови пазар, получи административно наказание - глоба на стойност 1 500 лв.