Нов проект за “социален асистент” и “домашен помощник” започва в Търговище
Нов проект за “социален асистент” и “домашен помощник” започва в Търговище / netinfo
Днес сдружение „Търговищко дружество за психично здраве” представи пред журналисти новият проект, който започва да реализира - „Подкрепа за независим живот в общността”. Той се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Основната цел на проекта е да се разширят възможностите за повишаване качеството на живот на хора с психични заболявания и техните семейства от община Търговище, чрез предоставяне на услугите “социален асистент” и “домашен помощник”.

48 лица с психични разстройства и над 50% намалена трудоспособност ще могат да получат една от тези социални услуги. На работа ще бъдат наети 24 или повече души, в зависимост от това дали ще са на пълен работен ден или почасово. Те могат да са безработни, студенти, пенсионери и др.

Търговищкото дружество за психично здраве си поставя още няколко конкретни цели с проекта – да се развие местен капацитет за качествено прилагане на тези социални услуги, да се затвърди започнатия от сдружението процес на деинституционализация за хора с психически разстройства, да се постигне удовлетворяване на специфичните потребности на хората с психични проблеми чрез насърчаване на активността им и подкрепа за самостоятелност при вземането на решения, общуване и поддържане на социални контакти.

Чуйте повече от председателя на сдружението д-р Елена Маринова и от координатора на проекта д-р Емилия Балукова.