Над 25 000 лични карти, шофьорски книжки и паспорти трябва да подменят шуменци до края на годината
Над 25 000 лични карти, шофьорски книжки и паспорти трябва да подменят шуменци до края на годината / снимка: Дарик-Шумен, архив

6 055 лични карти, 18 565 паспорта и 3 306 свидетелства за управление на моторни превозни средства трябва да бъдат подменени до края на 2015 година в звената "Български документи за самоличност" в Шумен. Това съобащват от пресцентъра на ОД на МВР- Шумен.
За времето от 2010 до 2014 година са изтекли и са невалидни 1 971 лични карти, 18 105 паспорта и 4 977 свидетелства за управление на моторни превозни средства.

Август е месецът, в който изтича валидността на най-много лични карти през тази година - 957, тогава изтича валидността и на 395 свидетелства за управление на мпс. През юли изтича валидността на близо 3 000 паспорта. От началото на годината до 12 май са приети заявления за подмяна на 3 824 лични карти и на 5 027 паспорта. През април са получени най-много заявления за издаване на документи за самоличност- 904 лични карти и 1499 паспорта.

От 1 януари до началото на май тази година са съставени 252 акта за установени административни нарушения. 139 са санкционирани за неподадени заявления в срок от 30 дни за подмяна на лична карта след изтичане на нейната валидност. 113 глоби са наложени за това, че притежатели на паспорти не са ги върнали в тримесечен срок след изтичане на валидността на документа. При двете нарушения глобите са между 20 и 150 лева.

Всеки български гражданин, живеещ на територията на страната , е длъжен в срок до 30 дни след навършване на 14-годишна възраст да поиска да му бъде издадена лична карта. Документите за издаване на лична карта на непълнолетни се подават лично и в присъствието на родител, настойник или попечител, като готовият документ се получава от него. Трябва да се има предвид, че личната карта се подменя с нова в срок до 30 дни при промяна на постоянен адрес, при изтичане срока на валидност, при изгубване, кражба, унищожаване или повреждане.

При промяна на имената, единния граждански номер, гражданството или при настъпили съществени и трайни изменения на образа, сме длъжни в срок до 30 дни да подменим всички български лични документи, които притежаваме. Гражданите, притежатели на български лични документи, са длъжни да ги пазят от повреждане, унищожаване или загубване. При изгубване, кражба, повреждане или унищожаване на български личен документ сме задължени в срок до три дни да декларираме в най-близкото структурно звено на МВР или в дипломатическите или консулски представителства на Република България в чужбина. За неспазване на 30 дневния срок за подаване на заявление за подмяна на български лични документи се налагат глоби от 20 до 150 лв., а глоба от 30 до 200 лв. се налага на лица, които изгубят, повредят или унищожат български личен документ

В група "Български документи за самоличност"- Шумен е създадена организация за непрекъснато административно обслужване на гражданите от 08:30 ч. до 17:30ч. При необходимост служители ще посетят адреси за прием на заявления за издаване на документи за самоличност на трудноподвижни или неподвижни лица. Хората с увреждания се обслужват с предимство.

За улеснение на всички, които имат необходимост от помощ или съвет във връзка с всякакви въпроси, касаещи издаването на документи за самоличност, са предвидени приемни часове. Всеки вторник и четвъртък от 10:30 часа служители, снабдени с баджове, са на разположение на гражданите.