Мюсюлманската общност и в Шумен с протестна декларация
Мюсюлманската общност и в Шумен с протестна декларация / Дарик Шумен

Мюсюлманската общност в Шумен има готовност да изпрати протестна декларация до Министерски съвет, Народното събрание и президента, ако не се реши проблема със съдебната регистрацията на решенията на извънредната Национална мюсюлманска конференция от 31 октомври тази година. Ако декларацията не даде резултат мюсюлманите в Шуеменско имат готовност да излязат на мирен протест, за да търсят правата си. Това съобщи на пресконференция по-рано днес районният мюфтия на Шумен Месут Мехмедов.

Софийски градски съд /СГС/ е отказал да впише новоизбраното ръководство на Мюсюлманското изповедание, заради жалба на Недим Генджев. Според Мехмедов, жалбата се основава на неправомерната регистрация на Устав на конференция на Генджев от 1996 г. В този случай СГС отменя решения на Върховния административен съд, който е по-висша инстанция, и е обявил за нищожни решенията на конференцията на Генджев, обясни шуменският мюфтия. По думите му, на конференциите, провеждани през годините Недим Генджев никога не се е явявал, въпреки, че е бил канен и мюсюлманите не са го избирали. „Ние сме дълбоко обезпокоени, че за пореден път правораздаването продължава опасното заиграване с волята на мюсюлманската общност в България", каза още Мехмедов.

15 имами от Шуменско ще присъстват на поклонението, Хадж, в свещения град Мека в Саудитска Арабия, което се прави по повод предстоящия мюсюлмански празник Курбан байрям. Със специална покана от краля на Саудитска Арабия е отпътувал имамът на село Стоян Михайловски Хюсеин Ибрям. Поканата е била една за региона и чрез жребий, между най-добрите имами в Шуменско, е определен кой да отпътува за свещеннния град, стана ясно още днес.