/ Община Шумен

От 26 до 28 юли в зала „Арена Шумен“ ще се проведе национален турнир по шахмат Мемориал „Стоян Иванов“. Шестото му издание се организира в памет на един от основоположниците на шуменската шахматна школа и международен майстор Стоян Иванов.

Ученическата спортна школа „Хан Крум“ става на 50 години

рганизатори на събитието са местният клуб по шахмат „Шумен“ и Община Шумен. Програмата на турнира бе представена на пресконференция днес от Атанас Димитров, председател на спортен клуб по шахмат „Шумен“ и зам.-кмета по образование и култура Найден Косев.

„Решихме тази година състезанието да се проведе в зала „Арена Шумен“, за да дадем възможност на повече участници и зрители да присъстват“, коментира Найден Косев. Той допълни, че общинската администрация ще продължи да подкрепя и подпомага развитието на шахмата в града.

„Шахматният клуб има значимо място в историята на шуменския спорт. Много години имаше проблем с малкото и неподходящо помещение към Младежкия дом. Знаете, че общината предостави на шахматистите базата на Общинския детски комплекс. А клубът пое ангажимента да реновира сградата,“ каза още Найден Косев.

Атанас Димитров съобщи, че турнирът е и състезание за националната купа за мъже и жени. Включен е и в календара на Българската федерация по шахмат. „В националния календар освен в Шумен има само още едно такова състезание и то се провежда през февруари в Пловдив. Това е знак за престижа и доверието към нашия град“, отбеляза Димитров.

По думите му в тазгодишното издание на турнира се очаква да се включват над 70 шахматисти. „До момента имаме подадени над 50 заявки за участие, но записванията продължават до петък и очакваме още състезатели да се включат в надпреварата“, посочи Атанас Димитров.

Шуменски състезатели от три вида спорт ще участват в младежкия фестивал ''Олимпийски надежди''

Той допълни, че в турнира могат да участват и всички любители на интелигентната игра. Сред подалите заявки има титулувани състезатели, начинаещи шахматисти, както и много деца, които сега усвояват играта.

Надпреварата включва турнири по ускорен шах и блиц. Входът за зрители е свободен. Откриването е в петък, 26 юли от 10.00 часа. В турнира по ускорен шах ще се изиграят девет кръга, разпределени в трите дни на събитието. Състезанието по блиц е в събота, 27 юли, от 13.00 до 16.00 часа. Закриването и награждаването на победителите е в неделя, 28 юли от 13.00 часа.

По време на турнира публиката в залата трябва да пази пълна тишина, забранено е и използването на мобилни телефони и таблети. Снимки могат да се правят само в първите десет минути. Допуска се зрителите да се разхождат покрай масите с шахматни дъски и да наблюдават играта на състезателите.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари