Мая Манолова организира великденска кампания в помощ на нуждаещи се от Шумен
Мая Манолова организира великденска кампания в помощ на нуждаещи се от Шумен / netinfo

Кампания в помощ на възрастни хора в нужда "Великден за всеки" ще бъде организирана в цялата страна, в това число и в Шумен. Това обяви днес по време на посещението си в града националният омбудсман Мая Манолова. Тя обясни, че представители на пенсионерски клубове в Шумен са посетили изнесената й приемна, като въпросите им са били свързани именно с получаването на великденски надбавки. „Това е разбираемо. Предвид ниските им пенсии, 40 лева си е сума, която е важна", коментира тя.

По думите й към нея вече са се обърнали много неправителствени организации от региона, които са пожелали да й партнират в инициативата. Идеята е да се организират събития за набиране на средства, като още не е ясно дали най-нуждаещите се ще получат помощ във вид на продукти за 40 лева или паричната сума. Този въпрос ще бъде решен впоследствие заедно с пенсионерските клубове в града. „Моторът на събитието в Шумен пък ще бъде утвърденият вече обществен посредник Иван Капралов", допълни тя и сподели, че кметът на Шумен Любомир Христов също е подкрепил инициативата.

Тепърва ще се изяснява как точно ще бъде реализирана кампанията. Едно е ясно обаче - идеята е хората с доходи над средните във всички области на страната да отделят 40 лева за възрастни хора в беда в навечерието на светлия християнски празник.

Идеята за инициативата се е появила, след като омбудсманът Мая Манолова се е срещнала с инвалидизирана жена от Плевен, чиято пенсия надхвърля с 1 лев прага на бедност от 300 лева, заради което тя няма да получи великденска надбавка.

Мая Манолова обясни още, че на днешната й приемна изключително активни са били рибари от Шумен, които са поискали намаляване на рестрикциите по отношение на ползването на язовир „Тича" за риболов и отдих. По повода на 25 февруари в София ще бъде организирана среща между местната администрация, екоминистъра и гражданския комитет, засегнат от последната забрана. По думите на Мая Манолова вероятно още същия ден ще бъде организирана и среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, за да получат шуменци отговор и на въпроса кога в града ще бъде изградена пречиствателна станция за питейни води.

В жалбите към институциите се е включил и кметът на общината. Той е настоял Министерството на труда и социалната политика да включи бившия Дом за деца с умствена изостаналост в село Васил Друмев в списъка на дневните центрове, които ще бъдат финансирани през следващата година.

Представители на съседните общини и болници в Нови пазар и Велики Преслав пък са изразили притесненията си във връзка с предстоящото преструктуриране на лечебните заведения. По думите им сроковете са поставени ултимативно и са изключително кратки, а засягат много отговорни решения. В разговор с кмета на Шумен Мая Манолова е успяла да се договори той да направи съответните постъпки този срок да бъде удължен, за да може местните общински съвети да вземат решение, след като се съобразят с гражданите на съответните общини.

Приемната в Шумен днес е била посетена от 42 души.