Пожарникари и горски гасят голям пожар в близост до Нови пазар. Огънят е обхванал общинска гора от черен бор и се разпространява много бързо, заради ураганния вятър, съобщават от пресцентъра на Североизточно държавно предприятие.

Директорът на стопанството инж. Петър Железов каза, че всички служители на териториалното поделение са в зоната засегната от огнената стихия, но за съжаление условията са изключително тежки, заради вятъра и ниската влага на горската постелка. Той допълни, че ако се наложи ще бъдат извикани колеги и от други стопанства, които да помогнат при гасенето.

Сигналът за пожара е подаден към ДГС-Нови пазар малко след 12.00 часа, а за да се попречи на разпространението на огъня, в помощ били насочени и екипи от шуменската пожарна.

"Пожарът в боровата гора е локализиран. Имаше десетки сигнали за това, че пламъците могат да стигнат до няколко къщи от крайния квартал в града. На място са общо пет екипа- три от Нови пазар и два от Шумен. Екип от доброволното формирование в града също участва в погасяване на пламъците с водоноска. Поради силния вятър работата се затрудни", коментира комисар Иван Иванов – директор на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, който е на мястото на инцидента. 

"Всички служители на Държавното горско стопанство в Нови пазар са в засегната от огнената стихия зона, но за съжаление условията са изключително тежки, заради вятъра и ниската влага на горската постелка. Ако се наложи ще бъдат извикани колеги и от други стопанства, които да помогнат при гасенето", допълва директорът на стопанството инж. Петър Железов, цитиран от пресцентъра на СИДП. 
Фокус, Станимир Савов/БТА