Край Кирека археолози откриха монета с лика на дядото на Влад Цепеш - Дракула
Край Кирека археолози откриха монета с лика на дядото на Влад Цепеш - Дракула / снимки: Дарик-Шумен

Вече 6 години продължават проучванията на манастирския комплекс край Кирека, който е част от НИАР „Мадара". През този сезон археолозите, ръководени от Георги Майсторски са съсредоточили работата си в южната част на комплекса, където е проучвана една верижна постройка. „Открихме най-сетне късните обитатели на този район", подчерта Майсторски. Той разказа, че манастира вероятно е бил построен на мястото на езически храм по времето на Княз Борис I.

„До средата на 11 век този манастирски комплекс загива под ударите на печенеги и византийците", поясни още археологът. Проучванията са дали доказателства, че в обекта е имало живот най-вероятно до 13 век. Намерена е жилищна структура с богат керамичен материал и сечива за обработка на камък.

Край Кирека археолози откриха монета с лика на дядото на Влад Цепеш  Дракула
netinfo

Една от интересните находки от проучванията е сребърна монета, с лика на влашкия войвода Мирчо Стари - дядо на Влад Цепеш - Дракула. Монетата е пробита, но според състоянието й се счита, че не е била провесвана. Перфорацията й може да се дължи не на опит да бъде носена, а по някаква друга причина" предположи Майсторски, допълвайки, че такива находки има най-вече от Добруджа, подобна монета е открита и на Шуменска крепост", разказа Майсторски. По думите му, монетата може да е доказателство за периода, в койот българите са се опитвали да защитят териториите си от Добружанското деспотство.

Наличието на подобна монета, в района на Мадара, Кирека ни дава основание да търсим сериозното селище, а не такива спорадични обитатели, които са се настанили в стария манастир", каза още Майсторски.