Анна Павлова-Лейерер
Анна Павлова-Лейерер / Симфониета Шумен

В четвъртък, 14 ноември от 18:35 часа в зала „Проф. Венета Вичева“ Симфониета - Шумен ще изнесе концерт под диригентската палка на Иван Илиев. В програмата са включени композиции от двама колосални пианисти-виртуози на XIX век - Бетовен и Рубинщайн. 

В увертюрата „Корилан“ Бетовен рисува безславната смърт на пълководеца, разрушение и гибел на човешката личност, отдаваща живота си за неправилното дело. Симфония № 4 е пълна противоположност на увертюрата – тя принадлежи към най-светлите и лирични страници, създадени от Бетовен и е запечатала искрените чувства на композитора към сестрите Брунсвик. За първи път шуменци и гости на града ще имат възможност да чуят и Четвъртия клавирен концерт от руския композитор Антон Рубинщайн. Творбата, която заема достойно място в музикалната съкровищница, ще бъде изпълнена от Анна Павлова-Лейерер. Само преди дни тя спечели авторитетен международен конкурс за пианисти в Киев.

Анна Павлова-Лейерер е родена през 1989 г. в гр. Пенза, Русия. Получава първите си уроци по пиано на 4-годишна възраст в Музикалната школа в родния си град, а през 2004 г. през музикалното училище в класа на Г.А.Гросман. Анна Павлова продължава обучението си в Държавната консерватория в гр. Саратов „Леонид Собинов“ при проф. Шугом, която завършва с отличие през 2013 година. Известно време остава като преподавател по пиано в консерваторията, но по-късно се премества в Австрия. Завършва частния университет „Антон Брукнер“ през 2016 г. в класа на проф. Олег Маршев. В артистичното оформяне на Анна Павлова като солист, значително повлияват майсторските класове при М. Кростик, Г. Борисов, Е. Купие, С. Мюлер, У. Наборе, Н. Петров, С. Почекун, А. Мамриев и М. Воскереснски.