Инж. Недялка Йорданова
Инж. Недялка Йорданова / инж. Недялка Йорданова, учител по информатика и информационни технологии в ПГМЕТТ „Христо Ботев“ гр. Шумен
Учител от ПГМЕТТ „Христо Ботев“ взе участие в Националната учителска програма в ЦЕРН – Женева. Инж. Недялка Йорданова е един от 38-те учители одобрени от МОН по Национална програма „Квалификация“ за участие в обучение в ЦЕРН - Женева от 29.09.2019 г. до 05.10.2019 г. Тя слезе на 100 метра дълбочина при Големия адронен колайдер. В момента колайдерът, който е най-мощният ускорител на частици в света, почива. Докато работи е невъзможно да бъде видян. С негова помощ преди няколко години беше доказано съществуването на "хигс бозона".

ЦЕРН е Eвропейска организация за изследвания в областта на физиката на елементарните частици. Това на практика е най-големият научно-изследователски център в света. Организацията е разположена на границата между Франция и Швейцария, западно от Женева. Основана е през 1954 година от представители на 12 европейски държави. Днес в ЦЕРН членуват 23 страни. През 1999 г. България става 20 страна член на ЦЕРН.

Инж. Недялка Йорданова
инж. Недялка Йорданова, учител по информатика и информационни технологии в ПГМЕТТ „Христо Ботев“ гр. Шумен


„Какво е маса? Как е придобита? Защо някои елементарни частици нямат маса? От какво е направена 96% от Вселената (тъмна материя/енергия)? Как е изглеждала материята в първите мигове от създаването на Вселената?“ На тези и още много други въпроси се стремят да дадат отговор физици, ИТ специалисти и инженери, работещи съвместно в ЦЕРН. Тук се извършват научни експерименти и най-големите технологични открития в света.

В центъра за ядрени изследвания е изграден и работи най-големият комплекс от ускорители в света. Ускорителите на елементарни частици придават скорост и увеличават енергията на сноп от частици с помощта на електрически полета като същевременно ги фокусират и насочват с помощта на магнитни полета. Най-старият все още действащ ускорител в ЦЕРН е Proton Synchrotron (PS), пуснат през 1959 г. Ускорените от него частици преминават през Super Proton Synchrotron (SPS), който е пуснат в експлоатация през 1976.

В следващия ускорител LHC, който е големият адронен колайдер, частиците се ускоряват до скорост 99.9999991% от скоростта на светлината. Така LHC е най-бързата писта в света. Намира се на 100 метра дълбочина и е дълга 27 километра. Колайдерът е изграден от около 10 000 магнита с енергия 10 GJ и работи при температура малко над абсолютната нула (1.9 K).

LHC включва два ускорителя, които работят в противоположни посоки. Когато противоположни снопове се срещнат се получават сблъсъци, при които се създават нови частици. Те обаче не се сблъскват по целия 27-километров колайдер. Това се случва само на четири места, наречени експерименти -"Alis", LHCb, "Atlas" и „CMS“.

Инж. Недялка Йорданова
инж. Недялка Йорданова, учител по информатика и информационни технологии в ПГМЕТТ „Христо Ботев“ гр. Шумен


„Обучението включваше лекции, упражнения, визити, лабораторни и практически занимания. По време на обучението имахме уникалната възможност да слезем на 100 м под земята и да наблюдаваме експеримента CMS (Компактен Мюонен Соленоид). Той е с общо тегло 14 000 тона, външен диаметър 15 метра, обща дължина 21.6 метра и магнитно поле 4 Тесла. Посетихме Лабораторията за ядрени изследвания с радиоактивни снопове (ISOLDE), Контролния център на ЦЕРН (CCC), Центъра за работа с Алфа магнитен спектрометър (AMS POCC), Фабриката за антиматерия и Центъра за данни. AMS е детектор за тъмна материя и антиматерия, който получава информация от модул разположен на Международната космическа станция.“

Основната цел на програмата е да се докоснат учителите до най-новите технологии в световния научен център ЦЕРН, да се отговори на техния интерес към новостите в науката и техниката, да се повиши и интереса на учениците към природно-математическите и инженерни дисциплини.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.