Когато Вермахтът срещна Първа българска армия (СНИМКИ)

Битката оживя край старопрестолния Преслав
Битката оживя край старопрестолния Преслав / Деян Герговски
Яростна битка между войници на Вермахта и Първа Българска армия се разрази в боровата гора край старопрестолния Велики Преслав. Нацистките сили отбраняваха свой бункер, докато смелите български герои опитваха да превземат позицията. 

ВСИЧКИ СНИМКИ ТУК

В най-тежкия момент на боя самоотвержената атака на картечар спасява българския отряд, а пристигналите в помощ солдати на Червената армия помагат за превземането на немското укрепление.

Битката оживя край старопрестолния Преслав
Деян Герговски


Всичко това бе част от възстановка, направена от  клуба за военно-исторически възстановки "46-и Пехотен Добрички полк". 

В ролята на командир на германските сили бе д-р Добрин Добрев. Това е едно уважение към историята и хората, верни на клетвата си и паднали за родината си, казва той и допълва - "Нашата кауза е да преведем нашите сънародници през историята, за да се поучат и да не се повтаря".

Битката оживя край старопрестолния Преслав
Деян Герговски


Той се запалва по историческите възстановки преди десетина години, когато става част от шуменския клон на клуб "Традиция". След това се създава подразделение и в Добрич, където живее. 

Усещането да облечеш униформа от преди 70 години и след това да влезеш в бойни действия, е като да се качиш на машината на времето, казва той. Д-р Добрев обяснява, че това емоционално усещане помага да се прецени сегашният живот.

След като поживееш на палатка няколко дни, ядеш веднъж, прах, жега и барут, и после се върнеш в удобствата вкъщи, започваш да оценяваш това, което е около теб, казва той.
 

Битката оживя край старопрестолния Преслав
Деян ГерговскиЗа още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.