К. Костов: Не предвиждаме увеличение на данъци и такси през 2014 година
К. Костов: Не предвиждаме увеличение на данъци и такси през 2014 година / netinfo

Бюджет 2014 ще бъде с близо около 2 млн. лв. повече спрямо този през 2013-та година, заяви кметът на Шумен Красимир Костов. По време на общественото обсъждане на рамката на проекта за бюджет за следващата година зам.-кметът по бюджет и финанси Александър Генчев обясни, че в него не са включени преходните остатъци, тъй като техният размер ще стане ясен едва след отчитането на бюджета за 2013-та година. По думите му, в общинската хазна ще има преходен остатък и от държавната субсидия и от местни приходи. „Според нашите разчети преходния остатък от местните приходи ще е значителен", каза още финансовият зам.-кмет.

Приносът от държавния бюджет към община Шумен тази година е с леко увеличение, стана ясно по време на публичното обсъждане, заложено е и увеличение на собствените приходи."Не предвиждаме увеличение на данъците и таксите в този проект, но ще бъдат приложени мерки за повишаване събираемостта ", заяви в експозето си кметът на Шумен Красимир Костов. Той добави, че приоритетите залегнали в бюджета за догодина са социалния сектор, образованието, екологията и пътната инфраструктура.

Проектът за бюджет през 2014 година базира своите разчети предимно на прогнозни виждания на база на отчетите за десетмесечието на 2013 година. Според закона за публичните финанси е скъсен срока за внасянето на общинските бюджети за разглеждане от общинските съвети. Той е 20 дни след публикуването на държавния бюджет, който по думите на зам.-кметът Александър Генчев вероятно ще бъде приет до седмица.

В проекта за бюджет са предвидени 1,8 млн. лв. за финансово осигуряване и мостово финансиране на европейските проекти. Те ще бъдат ползвани за навременно плащане по проектите и за отчитането им. За съфинансиране на европейскси проекти пък са заложени 500 000 лв.

„Основно като цел си поставяме гарантирането на европроектите, с мостовото финансиране, със съфинансиране, както и да поддържаме основната дейност на структури и организации, независимо, че с 10% се увеличават необходимостите да дофинансираме структурите в образованието, детски ясли и градини", заяви кметът Костов.

По време на първото обществено обсъждане днес от администрацията заявиха, че общината ще влезе в 2014 година с минимална сума просрочени задължения, тъй като през тази година са били положени огромни усилия дълговете към фирми и доставчици да бъдат изчистени.