п
п / Gettyimages
През 2020 година изтича валидността на 101 867 документи за самоличност издадени от ОДМВР- Шумен.

Предвид очаквания голям брой граждани, на които предстои смяна на лични карти, паспортни и свидетелства за управление на моторни превозни средства от сектор „Български документи за самоличност“ напомнят, че заявления за смяна могат да се подават преди да изтече срока им на валидност. Заявление за нов документ може да се подава във всяко РУ на територията на областта.

През 2020 година изтича валидността на 30 863 лични карти, на 49 475 паспорти и на 21 529 СУМПС.

В седмицата преди 27 октомври 2019 г., когато ще се проведат изборите е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас.

Дирекция „Български документи за самоличност“ е създала следната организация за работа:

1. В зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й или ще бъде издадено удостоверение за изгубен, откраднат, повреден, унищожен документ за самоличност (лична карта, личен /зелен/ паспорт) или лична карта с изтекъл срок на валидност;

2. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 25 октомври 2019 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват.

При произвеждане на втори тур на избори за общински съветници и за кметове / 03.11.2019г./ ще се издават нови удостоверения от 29.10.2019 г. до 03.11.2019 г., включително съгласно описания по-горе начин.