Изпълнението на проекта за Шуменското плато закъснява с 6 месеца от първоначалните графици
Изпълнението на проекта за Шуменското плато закъснява с 6 месеца от първоначалните графици / Дарик-Шумен

С около половин година закъснява реализацията на дейностите по проект „Устройство и управление на Шуменско плато", чиято цел е да подобри туристическия продукт, който предлага Платото. На пресконференция по-рано днес ръководителят на проекта Айнур Велиева поясни, че заради бюрократични и административни спънки дейностите по проекта закъсняват с около 6 месеца от първоначално предвидения график. Стойността на проекта е 4,879 000 лв., а крайният срок за реализацията му изтича през декември тази година.

„Смятам, че до края на годината всичко ще бъде направено, това което зависи от нас ще го изпълним, ако възникнат трудности при реализацията ще реагираме своевременно, възможно е да има забавяния по процедурите по обществените поръчки", допълни Велиева. По думите й, слeд приключването на проекта платото ще изглежда много по-добре. „Надявам се да успеем и да запазим всичко, което се направи по проекта", каза още тя.

Изпълнението на проекта за Шуменското плато закъснява с 6 месеца от първоначалните графици
netinfo

Целите на проекта са благоустрояване на пещера „Бисерна" и отварянето и в определени сезони от годината за посещения, ремонт и обновяване на съществуващите туристически маршрути и тези за скално катерене. Предвижда се още поддръжка на тревни и горски терени и възстановяването им. Ремонтирани ще бъдат заслони, беседки, детски кътове, ще бъде изграден и велосипеден маршрут за планинско колоездене. Строителните дейности по проекта, част от които вече се изпълняват предвиждат изграждането на административен център на Дирекция Природен парк „Шуменско плато", надграждането с един етаж на летния информационен център на платото, както и изграждането на сграда за монтиране на телескоп на Шуменския университет.

Сред дейностите е включено още ситуирането на коневръз с 10 коня, за езда и разходки на туристи по пътеките на Платото.