Ивелина Василева представи в Търговище възможностите за кандидатстване по проекти на МОСВ
Ивелина Василева представи в Търговище възможностите за кандидатстване по проекти на МОСВ / Борислав Курдов

Първата от поредица информационни срещи, на които от Министерството на околната среда и водите представят възможностите за финансиране на общински проекти, бе проведена в Търговище. На нея министър Ивелина Василева, директорът на главна дирекция „Оперативна програма Околна среда" Яна Георгиева и други експерти запознаха присъстващите с политиките на министерството в сектор „Отпадъци", както и възможностите за финансиране на общински проекти чрез инструментите, управлявани от МОСВ - Оперативна програма „Околна среда", Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда и Националния доверителен екофонд.

На срещата присъстваха представители на общините от Североизточен район на планиране, в който влизат областите Варна, Добрич, Шумен и Търговище.

„Чрез форума всяка община ще може да прецени дали и как предоставените финансови инструменти съответстват на нуждите и възможностите й", каза министър Василева и допълни, че общият ресурс, с който общините разполагат за да кандидатстват със своите проекти е в размер на 1 350 000 лева.

Една от най-дискутираните теми на срещата бе запълването на капацитета на депото за битови отпадъци, което се ползва от общините Търговище и Попово. Министър Василева и експертите заявиха, че цялостната политика на МОСВ е да се надграждат системите и възможностите за предварително третиране на отпадъците, чрез което да се намали техният обем. Това може да стане чрез изграждането на сепариращи и компостиращи инсталации. С тази цел ще предоставим на общините над 350 милиона лева, с които общините ще могат да инвестират в такива системи, както и в инсталации за биоразграждане и в системи за зелени отпадъци", каза министър Василева.