Искат бързо уточняване на условията за продажба на Търговския дом
Искат бързо уточняване на условията за продажба на Търговския дом / netinfo
Търговската къща и високата сграда в центъра на Шумен да фигурират като едно цяло в устройствения план на Шумен, решиха днес на заседание членовете на комисията по ТРСУ. Те решиха още по възможно най-бързия начин да бъде обявен конкурс с точни и ясни правила за продажбата на Търговския дом. Проблем има с изясняването на позицията на собствениците, на високата сграда (БТК) за продажбата й, в момента текат преговори с тях, тъй като към имота има проявен инвеститорски интерес. „Става въпрос за големи инвестиции, това е шанс за Шумен”- каза зам.- кметът Иван Йонков на днешното заседание на комисията. Кметът Красимир Костов е получил нотариално заверено пълномощно от страна на автомагистрали „Черно море”, с което може да извърши продажба на Търговския дом. Продължава интересът и към двете сгради. Двама са потенциалните инвеститори, те са заявили, че ще участват в конкурс, без посредници и при наличието на ясни правила. Ще се проучи и възможността за доизграждането на подземните пътни връзки, под сградите, без това да замърсява града и да пречи на трафика.

По време на заседанието беше решено представителите на комисията, която ще оценява резултатите от инициативата „Шумен - чист български град” да бъдат намалени от 6 на 5 човека. Прието бе в състава на комисията да влязат вносителите на докладната, които са от партия "Атака".

Членовете на комисията обсъдиха още продажбата на парцела между спортна зала „Младост” и кооперативният пазар. Там се предвижда изграждането на МОЛ. Разрешение за строителство върху имота има само фирмата, която в момента го стопанисва. Поради тази причина цената за продажба на терена, която в момента е 1 250 000 лв. без ДДС, би трябвало да бъде завишена или фирмата - собственик да се ангажира с изграждането на пасарелка, достъпна и за инвалиди, пресичаща бул. „Симеон Велики”, смятат от комисията. Окончателно решение по тези въпроси обаче ще бъде взето на сесията на местния парламент.