Интерпретация на нестинарски танци за Нощта на музеите в Шумен
Интерпретация на нестинарски танци за Нощта на музеите в Шумен / http://nestinari.eu/

Сред акцентите в програмата на тазгодишната Европейска нощ на музеите в Шумен, която се организира на 17 май, ще бъде художествената интерпретация на нестинарски танц. Той ще бъде представен пред сградата на Регионалния исторически музей в 21:00 часа, а след него ще бъде открита тематичната изложба „Нестинарството - познато и непознато".

Шуменският музей участва в тази инициатива от самото й начало и отново ще посреща посетители в тъмната част на деня. Темата, която следват стотиците музеи в Европа, присъединили се към нея тази година, е числото десет, тъй като това е и нейното десето издание. През настоящата година РИМ - Шумен отбелязва и 110-та годишнина от своето основаване, а десетата Нощ на музеите ще бъде поредното събитие, организирано под мотото "110 години Исторически музей в Шумен".

По традиция, за следобедните часове са предвидени редица мероприятия за най-малките посетители на културния институт. Ще бъдат уредени тематични работилници, ще се проведе и конкурс за детска рисунка. Ще бъдат обособени и няколко къта, подчинени на глобалната тема - числото 10.

В 22:00 часа врати ще отвори и новата експозиционна зала на РИМ - Шумен - „Вяра и сила". В нея ще бъдат изложени ценни икони, църковна утвар, хладно и огнестрелно оръжие.

Работното време на централната експозиция, както и на къщите музеи ще бъде от 16:00 до 24:00 часа.