И. Йонков: Изпратили сме възражения срещу доклада от ревизията на община Шумен
И. Йонков: Изпратили сме възражения срещу доклада от ревизията на община Шумен / netinfo
Временно изпълняващият длъжността кмет на Шумен по време на местните избори Йовчо Николов и заместник – кметът по строителство и екология Иван Йонков са изпратили възражения до Агенцията за държавна финансова инспекция във връзка с констатациите от ревизията на община Шумен, която агенцията е извършила. Това съобщи самият инж. Йонков на пресконференция днес. В доклада от проверката се казва, че няколко длъжностни лица, сред които са Йовчо Николов и Иван Йонков, са нарушили Закона за обществените поръчки.

Инж. Йонков уточни, че всички нарушения, цитирани в доклада, са за периода до 31 декември 2007 година, когато той все още не е бил зам.-кмет. „Моето нарушение се състои в това, че аз от 2 до 7 януари не съм успял да се запозная със всички проблеми в общината”, каза Иван Йонков. Зам.-кметът уточни, че се е консултирал с юристи, според които той дори не е страна по спора, защото за времето, за което са констатирани повечето от нарушенията все още не е бил встъпил в длъжност.

„Аз твърдя, че ако кмет или зам.-кмет е предпочел да реши някой обществен проблем, въпреки че е нарушил определена процедура, той е поел оправдан риск”. Така Иван Йонков коментира нарушенията, които инспекцията е открила в договорите за възлагане на обществени поръчки за доставка на храни за детските градини, както и за озеленяване и поддръжка на зелените площи.