Хор "Бодра песен"
Хор "Бодра песен" / Хор "Бодра песен"
След 10-дневно успешно творческо пътуване до Германия на 17 септември в Шумен се завърнаха децата от хор „Бодра песен“ при ЦПЛР-ОДК град Шумен.  Шуменските хористи участваха от 11 до 15 септември  деветнадесетото издание на Международния младежки хоров фестивал във Волфенбютел EUROTREFF 2019, който отброява своята 38-годишна история.

Хор "Бодра песен" с художествен ръководител и диригент Деница Узунова и пианист Жанета Кацарова бе сред поканените 19 хора от 13 държави след селекция на 40  състава. В EUROTREFF 2019 участваха еднородни и смесени детски и младежки хорове от Германия, България,  Полша, Украйна, Русия, Испания, Естония, Катар, Финландия, Австрия, Словения и Швеция.

Мащабното хорово биенале Eurotreff  е очаквано културно събитие и се провежда на  голяма площ в Долна Саксония, обхващайки не само Волфенбютел, но и градовете Брауншвайг и Шьонинген.

Хор "Бодра песен"
Хор "Бодра песен"


Децата от хор „Бодра песен“ имаха удоволствието да бъдат приети и настанени в семействата на певците от смесения младежки хор Pueri Cantores  към църквата St. Aegidien , намираща се в Брауншвайг – вторият по големина град за областта след Хановер. Имахме възможност да се радваме на гостоприемството и вниманието на германските си семейства, а децата бяха обгрижвани и засипвани с внимание и усмивки от новите си „родители“ , с които се разделиха  с много сълзи от обич и признателност.

Фестивалът протече в 5 дни, изпълнени с много музика. По време на откриването на фестивала в залата Lindenhalle всеки хор се представи с една атрактивна песен, а приветствия отправиха представители на местната власт. Децата от хора имаха невероятния шанс именно там да се срещнат и запознаят със словенския композитор Тине Бец, който създаде за тях  и за хоровите празници в Шумен версията за еднороден хор и оркестър на Младежката си меса, чиято премиера се състоя през април в Шумен.  

На следващия ден хор „Бодра песен“ бе много топло посрещнат в началното училище Вилхелм-Раабе във Волфенбютел, където пред аудитория от 100 деца в начална училищна възраст нашите певци представиха интересна и разнообразна хорова програма. Специално за малките ученици бяхме подготвили беседа на немски език, разказваща за Шумен, духовните и културни традиции на града ни и историческите забележителности. Местните деца ни посрещнаха с реплика на български “Здравейте, как сте“ , реагираха спонтанно на песните, разказващи за Баба яга и непослушният козел, а  в края на концерта изпълнихме заедно с тях музикален канон. Изпратиха ни с прегръдки и бонбони.

Фестивалната програма продължи с участие  в хорово ателие с диригента Луиджи Лео от Италия. Заедно с хорове от Естония, Германия и Финландия в рамките на 8 часа подготвихме за гала-конецерта съвременните хорови творби: Shadows over a cradle by Melissa Dunphy, God of the Open Air, Bob Chilcott; Caracola by Alessandro Cadario; Even when He Is Silent, Kim Andre Arnesen .

Хор "Бодра песен"
Хор "Бодра песен"


Самостоятелният концерт на хор „Бодра песен“ бе на 13 септември в Катедралата Свети Егидий, в Брауншвайг. Особено успешно протече той и наистина нашите деца и техните ръководители развълнуваха германската публика така, че тя стана на крака и пожела бис с нестихващи аплодисменти.  След концерта при нас дойде Анна, който сподели, че е от Русия и изключително много се е трогнала от изпълнението на молитвата „Отче наш“, защото разбира всички думи от нея и помоли да я изпълним още веднъж за нея. Разбира се, че не отказахме. Специален поздрав получи и диригентът на хорът-домакин господин Бернхард Шнайдер, който имаше рожден ден.

 В своята концертна програма хор "Бодра песен" представи разнообразна програма, разкриваща красотата и богатството на българската хорова композиторска школа, включвайки творби от композиторите Филип Павлов, Светослав Обретенов, Добри Христов, Стоян Бабеков, Николай Стойков, Йосиф Чешмеджиев, Георги Димитров, както и съвременни композиции от чужди автори.

Последният ден от фестивала бе изпълнен с концерти по централната улица на Волфенбютел от всички хорове и всеки от тях пя на три места пред многобройна публика. Нашите деца отново бяха много бурно аплодирани, а заместник-кметът на града пожела да ги почерпи със сладолед. Вечерта, отново в Линденхале, се състоя гала-концертът, на който всички хорови ателиета – седем на брой, представиха своята програма.

На 15 септември хор „Бодра песен“  пя отново в Катедралата Свети Егидий в Брауншвайг, но този път бе водеща част от неделната служба и изпълни всички части от Missa pro Juventute от Тине Бец, Аве Мария от Джулио Качини, Отче наш от Стоян Бабеков и една последна песен специално за публиката в катедралата, извън богослужението.

По време на дългото пътуване децата имаха възможност да разгледат Златна Прага и да се насладят на красотата й както пеша, така и с кораб по река Вълтава.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.