ГЕРБ алармира за нарушения на ЗОП при поръчки на белодробната болница
ГЕРБ алармира за нарушения на ЗОП при поръчки на белодробната болница / netinfo

За нарушения на Закона за обществените поръчки във връзка с ремонта на белодробната болница в Шумен алармира, на пресконференция по-рано днес депутатът от ГЕРБ Ралица Тодорова. По думите й, по време на решаването на въпроса с лечебното заведение, което не функционира от декември миналата година, е установено, че има извършвани две одитни проверки относно законосъобразността на проведените обществени поръчки по отношение на усвояването на дадените от здравното министерство 5 000 000 лв.


Тодорова визира три договора от септември 2007 г. за а: пристрояване и реконструкция на тубдиспансера на стойност 2 180 736, 07 лв., договора от 2008 г. за допълнително строителство към обекта и контракта от 2008 г. за доставка на медицинско оборудване и обзавеждане на стойност 2 916 000 лв.


„В поръчката за пристрояване и реконструкция са участвали две фирми, подали в срок своето предложение. Всички знаем, че изпълнителя се оценява по комплексни критерии, цена, срок за изпълнение, доказан професионален опит, референции и др., които определят кой да спечели поръчката. Въпреки това, интересен факт е, че спечелилата фирма изпълнител е предложила цена по - висока с 382 584 лв.", поясни Тодорова. Тя допълни, че по останалите критерии обаче, спечелилата фирма получава по високо точкуване и въпреки подадената жалба до Комисията за защита на конкуренцията от другата фирма изпълнението по договора започва. Резултатите от проверката сочат са извършени редица нарушения на българското законодателство в частност Закона за обществени поръчки.


„Очаквам прокуратурата да се самосезира или да бъде сезирана по въпроса", подчерта народният представител. По думите й, управителят на болницата дори не е изчакал изтичането на 10=дневния срок за обжалване на процедурата и е сключил договор.