Община Шумен
Община Шумен / dariknews.bg
Електронни системи за класиране в детските градини и в първи клас на училища предвиждат от Община Шумен.

Чрез тази система ще се въведе ред в начина на записване и преместване, както и ще се формират по-добри условия за децата и да им се даде равен достъп до образование, смята зам.-кметът Найден Косев, който представи и новите проекти на наредби за прием в детските градини и училищата.
 
В детските градини ще се приемат и деца на двегодишна възраст при наличие на свободни места и след класиране на всички тригодишни деца. При недостатъчен брой за сформиране на отделна група от деца в съответната възрастова група могат да се сформират смесени по възраст групи.

Приемът на деца се осъществява на база точкова система като при необходимост ще се ползват критерии за предимство, обособени в три основни групи, които включват: деца на двама работещи или учещи родители; деца от многодетни семейства, сираци или с един родител; деца със специални образователни потребности или хронични заболявания; деца, чиито брат или сестра посещават детска градина; деца, посещавали яслена група в детското заведение.

В новата наредба предимство ще се дава и на родители, които имат адресна регистрация в района на детската градина. Всеки родител ще може да избира до шест детски градини, като поредността на желанията ще носи различен брой точки.

Родителите имат свободата да избират къде да кандидатстват, но при класирането водещ критерий за прием в първи клас е близостта на училището до постоянен/настоящ адрес на детето, според определените прилежащи райони.

При спазването на този критерий децата, за които е подадено заявление за приемане в училището, се разпределят в следните групи: първа група – деца с постоянен/настоящ адрес в прилежащия район на училището и постоянният/настоящият им адрес не е променян в последните над 3 години преди подаване на заявлението; втора група – деца с постоянен/настоящ адрес в прилежащия район на училището повече от 1 година, но постоянният/настоящият им адрес е променен в периода през последните от 1 до 3 години преди подаване на заявлението; трета група – деца с постоянен/настоящ адрес в прилежащия район на училището, но постоянният/настоящият им адрес е бил променен през последната една година преди подаване на заявлението; четвърта група – деца с постоянен/настоящ адрес извън прилежащия район на училището към деня на подаване на заявлението. За разпределяне в групите се взема посоченият в заявлението адрес, който е по-благоприятен за ученика.

Приемът в училище се осъществява последователно по реда на групите.

Проектите за наредби са публикувани на сайта на Общината за обществено обсъждане. След това документите ще бъдат внесени за гласуване от Общинския съвет.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.