Двама получиха званието „Почетен гражданин на Търговище”
Двама получиха званието „Почетен гражданин на Търговище” / Борислав Курдов

Хореографът Мариам Макарнаян и диригентът Йордан Камджалов бяха удостоени с званието „Почетен гражданин на Търговище”. Това стана с решение на Общинския съвет в града. Изявените културни творци бяха предложени да получат званието заради постигнатото с труд и упоритост на националната и международната сцена.

Мариам Макарнаян е родена в Силистра, но развива професионалната си кариера в Търговище. През годините тя е награждавана с орден „Кирил и Методий” – първа степен и със званито „Заслужил деятел на културата. Под нейно ръководство десетки млади таланти от Търговище са направили своите първи стъпки в балетното изкуство. Днес г-жа Макарнаян ръководи балетна формация „Търговище”

Йордан Камджалов е генерален музикален директор и главен диригент на операта и филхармонията в Хайделберг, Германия. Той е роден през 1980 година в Търговище. В момента има ангажименти в Берлин, Цюрих, Лондон и Лисабон. Чрез своята фондация той подпомага с ежегодни стипендии редица млади талантливи български музикални творци.