Доставят евтини хладилници за Цар Калоян
Доставят евтини хладилници за Цар Калоян / netinfo
Водят се разговори с голяма търговска верига за доставяне на пострадалите от наводнението в Цар Калоян на бяла и черна техника с голяма отстъпка. Това съобщи областният управител на Разград Наско Анастасов. Заради лошите показатели на водата той ще предложи на Кризисния щаб да бъде удължен срокът на бедственото положение до 20 август.

В една трета от домовете в Цар Калоян водата от чешмите е годна за пиене, в останалите показателите не са добри. С този мотив областният управител на Разград Наско Анастасов предлага на Кризисния щаб да удължи до 20 август срока на бедственото положение в лудогорската община, според първоначално решение срокът бе до днес. 11-годишно дете пило вода от чешмата и днес е прието в разградската болница със симптоми на чревна инфекция – съобщи още Анастасов. Данните на епидемиолозите обаче не сочат завишаване на броя на подобни заболявания спрямо същия период на миналата година.

В разчистването на домовете вече се включиха 100 войника, започнало е пръскане срещу комари около река Хлебаровска, очаква се още 4,5 тона хлорна вар за дезинфекция.

Освен сметките за ток е възможно на царкалоянчани да бъдат опростени и дължимите суми за вода – каза още Анастасов. По думите му се водят разговори с голяма търговска верига за доставяне в Цар Калоян на бяла и черна техника с голяма отстъпка.

От много фирми се интересуват от какво имат нужда бедстващите, но ще изчакаме заседанието на Министерски съвет на 23 август да разберем какво държавата ще предостави на хората – коментира още Анастасов.

Вероятно с помощта на военните ще бъде изградена полева кухня, в която да се готви за хората без дом, повод за предложението е дарение от варненска фирма на голямо количество пилешки бутчета, които няма къде да се съхраняват.

Анастасов каза още, че се обмисля да се извърши ремонт в затвореното преди година училище в Цар Калоян, за да бъдат настанени в сградата 20 семейства, пострадали от наводнението миналия понеделник.