Домашни помощници ще се грижат за лица с увреждания в Търговище
Домашни помощници ще се грижат за лица с увреждания в Търговище / netinfo
От 1-ви декември хората с увреждания от Търговище имат възможност да подават документи за ползване на социалната услуга “Домашен помощник”. Тя е част от проект “От социални помощи към заетост”, който е на стойност над 400 000лв. Средствата се отпускат от социалното министерство, 33 000лв. осигурява Община Търговище за реализирането му.

Домашните помощници ще работят на 6 часов ден и ще могат да обслужват по две лица. 10 души ще бъдат назначени като домашни помощници по проекта, но ако желаещите да получат тази услуга са повече, от Домашния социален патронаж ще помагат за по-пълното им обхващане.

Документите за ползване на тази социална услуга ще се събират в патронажа, който се намира в стола на старата полиция. Нужна е молба свободен текст. Може да се приложи епикриза за здравословното състояние. При тази услуга не е задължително хората да са с 90% увреждане, с чужда помощ, както беше при “социалния асистент”. Друга разлика е, че лицата няма да трябва да заплащат такси, и няма да се утежнява бюджета им.