До кога ще има Топлофикация - Шумен?
До кога ще има Топлофикация - Шумен? / netinfo
"Топлофикация" – Шумен може да бъде изправена пред фалит, ако ДКЕВР приеме увеличението на цените на природния газ, което предлага Булгаргаз - това заяви управителят на местното дружество инж. Иван Кунев. От 1-ви януари се предвижда цената на газта да скочи с 25%, при запазване на цената за топлоенергия, която за шуменското дружетсво е 72, 82 лв. за кв/ч. Според инж. Кунев това означава, че топлофикациите ще претърпят огромни загуби, дружествата няма да могат да инвестират, както и да си плащат задълженията към Булгаргаз. „По този начин ние ставаме абсолютно зависими от газоснабдителното дружество” – бе категоричен инж. Кунев. Над 3 000 000 лв. ще бъдат загубите на „Топлофикация" – Шумен, ако бъде прието предложението на Булгаргаз.

Увеличение на цените на природния газ се предвижда да има поетапно през цялата нова година, както следва: 5% от 1-ви април, 3% от 1-ви юли и 5% от 1-ви октомври. От Булгаргаз са обяснили, че актуализацията се налага заради увеличените цени на петрола на световния пазар. По думите на инж. Кунев това ще направи топлофикациите неконкурентноспособни, а хората ще се преориентират към отопление на ток. „В момента правителството, респективно държавата няма политика, която касае топлинното производство" – бе категоричен инж. Иван Кунев. Той уточни, че в момента се водят разговори за създаване на на Асоциация на топлофикациите. „Правителството трябва да има ясно изразено становище по въпроса” - заяви още Кунев.

"Топлофикация" – Шумен е сключила договори с 5 фирми, които да водят топлинното счетоводство на дружеството. Само една от тях е шуменска – „Топлоинженеринг”, останалите 3 са софийски и една варненска.