„Дни на осмарското вино и пелин водят кукери в Търговище
„Дни на осмарското вино и пелин водят кукери в Търговище / Dariknews.bg, архив
„Дни на осмарското вино и пелин" водят кукери в Търговище
91700
„Дни на осмарското вино и пелин" водят кукери в Търговище
  • „Дни на осмарското вино и пелин" водят кукери в Търговище

Изложение в Търговище събира вино, месни и млечни деликатеси и хляб

Една малка идея - да бъде представено осмарското вино в Търговище - порасна и се превърна в изложение. Така обясни това, което ще се случва в областния център в дните от 18 до 23 декември, в и пред Драматичния театър, организаторът Снежана Йорданова. „При една наша среща от изба за вина в Осмар ми предложиха да направим в Търговище временен щанд, на който да представим техния известен пелин. Аз помислих и реших, че ще е добре представянето на виното да бъде съчетано и с изложение на месни деликатеси и сирена, които вървят ръка за ръка с тази напитка. После дойде и идеята да има и хляб, защото българинът не сяда без хляб на масата", разказа Йорданова.
За да привлече жителите и гостите на града на изложението, организаторът е поканил голяма сурвакарска група и кукери от Пернишко, които да открият форума на 18 декември, неделя, от 11 часа пред Драматичния театър. „Кукерите ми обещаха по време на своето атракционно шоу да покажат в Търговище и най-голямата кукерска маска, която ще бъде висока около 3 метра. А на кръста си те ще носят и големи до 50-килограмови чанове", каза още Йорданова. На 20 декември пред театъра ще се извие и най-дългото хоро в Търговище, което ще бъде поведено от Светла и Стамен Стаменови и техните възпитаници.
На изложението ще участват фирми от винарска изба „Осмар" с осмарско вино и наложен пелин от 15 билки.
По време на изложението за първи път в нашия град ще бъде избран и „Цар на виното". За целта производителите на домашно червено вино вече носят своите проби, а жури ще бъдат известни сомелиери. Тук организаторите са подготвили и богат награден фонд - мелачка за мелене на грозде, бидон за вино, пръскачка за лозе и други. Победителят ще бъде обявен на 22 декември от 17.30 часа
В същото време пред театъра, „Осмарски ритми, песни и танци" ще представят група за изворен фолклор и танцова група „Исмарус" от Осмар. Винарска изба Осмар е осигурила и вино, което гостите на изложението ще могат да дегустират безплатно.