Ден първи от траура в Цар Калоян
Ден първи от траура в Цар Калоян / netinfo

За няколко часа миналия понеделник висока приливна вълна отне осем живота в Цар Калоян. Паметта на Нуртен Кобакчи, Хафизе Насуф, Васила Арабаджиева, Фатме Гропа, Йордана Караганчева, Хафизе Чалъкова, Гюлтен Касабова и Джелял Чимпиров почита днес малката лудогорска община.

Траурът, разпореден със заповед на кмета Ахмед Ахмедов, продължава и утре. Решението предвижда националният трибагреник да бъде спуснат наполовина, да не се организират шумни тържества, да не звучи музика.

По все още потъналите в тиня и прах улици ще се чуват, както е от седмица насам, само звуците на разчистващите боклуците машини.

Освен служителите на “Гражданска защита” да ги обслужват от днес в Цар Калоян остават само деветима от 36-те военни, пристигнали часове след наводнението в града. По решение на Кризисния щаб те бяха освободени снощи.

В града останаха водоноските на военните, защото все още не е годна за пиене водата от чешмите на Цар Калоян.

Освен шума на високопроходимите автомобили ще се чуват и звуци от заупокойните молитви, произнасяни от мюсюлманите в града, помен за осемте удавени съграждани християните направят утре, когато е Успение Богородично или Голяма Богородица.