ДП Шуменско плато
ДП Шуменско плато / ДП Шуменско плато
С наблюдение на прилепи в пещера „Бисерна“ ученици от Шумен отбелязаха Международният ден на прилепите – 4 октомври.

Организатор на събитието е Дирекцията на Природен парк „Шуменско плато“ и в него участваха деца от „Зелените патрули“ към СУ „Панайот Волов“. Пред над 20 учениците експерти от Дирекцията и от Североизточното държавно предприятие представиха летящите бозайници, начина им на живот и ползите за човека в борбата с вредителите. Децата научиха кои са заплахите за оцеляването на прилепите и защо хората ги смятат за опасни.

ДП Шуменско плато
ДП Шуменско плато


„Зелените патрули“ бяха запознати с начините за опазване на тези защитени видове и това, които всеки може да направи за да се запазят. Показан беше образователен филм, който представя прилепите, обитаващи  Шуменското плато и влязоха в ролята на летящите бозайници с играта „Прилепи и пеперуди“. Децата преминаха по пешеходния маршрут до пещера „бисерна“, където на живо наблюдаваха прилепите в тяхното местообитание.

В пещера „Бисерна“ се срещат 14 вида прилепи и посещението на туристи е съобразено с техния ритъм на живот. Пещерата отваря през месеците април и май, когато прилепите се събудят от зимен сън. През летните месеци достъпът е забранен тъй като пещерните обитатели отглеждат своите малки.

ДП Шуменско плато
ДП Шуменско плато


След това посетители се приемат от средата на август до октомври. През зимните месеци се оформят прилепни колонии за презимуване и тогава прилепите са най-уязвими, поради което пещера „Бисерна“ отново е затворена за туристи. 

В България се срещат 33 вида прилепи от възможните 35 в Европа и всички те са насекомоядни.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.