Деца с увреден слух и техни връстници ще общуват в клубни форми в Търговище
Деца с увреден слух и техни връстници ще общуват в клубни форми в Търговище / netinfo
Сдружение “Хармония и традиции” представи в Търговище новият проект, който започва да реализира. Той се нарича “Заедно тук и сега” и се финансира от Европейския социален фонд чрез Министерство на образованието и науката по схема “Да направим училището привлекателно за младите хора”.

Проектът ще продължи 18 месеца и ще обхване около 90 ученици от СОУ за деца с увреден слух “Св. Иван Рилски”, ІІ СОУ “Н. Маринов” и ІІІ ОУ “П.Р.Славейков” на възраст от 13 до 16 години.

Целта на проекта е създаване на условия за социална реализация и общуване между връстници, чрез опознаване на народните традиции и занаяти. Това ще става под формата на извънучилищни дейности - в клубове, в които ще се провокира развитието на емоционалността и социалната активност на участниците, ще се търсят пътища за пълноценно общуване в неформална среда между чуващи и глухи деца.

Децата ще могат да рисуват заедно сред природата, ще създават предмети от природни материали, ще им покажат как се плете с царевична шума, как се правят кошници. Ще могат от дърво и камък да направят макети или апликации, пресъздаващи традиционни възрожденски къщи от Търговище. Ще имат възможност да се докоснат и да научат повече за народната шевица. Идеята е да се събуди интерес, който през следващите години да стане основа за самостоятелни клубни форми в училищата.

В рамките на проекта учениците ще търсят интересни рецепти от търговищкия край и ще имат възможност сами да приготвят тези ястия в кухнята на СОУ “Св.Иван Рилски” и да ги подредят в кулинарна изложба. Предвидено е рецептите да бъдат отпечатани в дипляна.