Найден Зеленогорски, Димитър Делчев и Даниела Русева
Найден Зеленогорски, Димитър Делчев и Даниела Русева / dariknews.bg
Увеличението на пенсиите е поредната  лъжа на ГЕРБ. Това заяви в Шумен председателят на Движение България на гражданите Димитър Делчев. Той заяви, че управляващата партия превръща общините във феодални владения чрез модела „Делян“.

Според Димитър Делчев увеличението на пенсиите било лъжа, изричана от ГЕРБ и Патриотичния фронт по време на избори.
Стана ясно, че хората няма да получат увеличение от 2,4%. Тези лъжи ще ги свалят рано или късно от власт, каза той. 

Няма грешки в новите пенсии, категоричен е социалният министър

Председателят на Движение България на гражданите заяви, че във всички общини, управлявани от ГЕРБ, се прилага модел, подобен на този в Хасково.

Това не може да продължава вече. Връзката на депутати с общински съветници и администрация, в която се назначават близки или свързани с партията, за да могат да насочват обществените пари и обществените поръчки в определена посока, изяжда капацитета на всяка една местна общност, гони младите и амбициозните и в крайна сметка прави средата лоша за инвестиции и развитие, посочи още Делчев.

От ДБГ са сезирали прокуратурата за случая с оставката на депутата Делян Добрев.

Парламентът реши: Делян Добрев остава депутат

Това е противоконституционно и ние искаме от главния прокурор първо да сезира конституционния съд, за да констатира тази противоконституционност. И на второ място да каже – престъпно ли е харченето на 4000 лв. месечно бюджетни пари за заплатата на депутат, който не желае да работи, който иска да напусне парламента и в нарушение на закона е задържан като депутат в това народно събрание, заяви председателят на ДБГ.

Димитър Делчев добави, че ДБГ ще участва в създаването на силен демократичен антиГЕРБ съюз, който да разбие феодалния модел.

По повод на поредните новини с телефонни измами и задържането на полицейски шеф Делчев коментира, че за да бъдат спрени телефонните измамници са необходими няколко промени в НПК, които да дадат повече възможности на разследващите органи за събиране на доказателства. Недопустимо е журналисти да могат да стигнат до „гнездото“ на измамниците, каквото има и в шуменско село, а полицията да не може да използва тези доказателства, каза той. Липсата на наказани за тези престъпления показва фалит в сектор сигурност и разпъване на чадър над извършителите, добави Делчев.

Найден Зеленогорски каза, че работата на местната структура на ДБГ трябва да бъде насочена към решаването на проблемите на гражданите. Убеден съм, че на следващите кметски избори, победителят ще бъде от нашия отбор, каза той.

Реформаторският блок оценява като незадоволителна работата на мнозинството. Няма напредък нито по нито една от необходимите реформи, нито по изграждането на големи проекти като „Хемус“, а днес се спука и поредният балон с пенсиите. Обещанията за увеличение, които за голяма част от хората не се реализираха, са плод на огромна некомпетентност или опит за спестяване на средства на гърба на българските пенсионери. Северът продължава да изостава като произвежда едва 24% от БВП и ние няма да спрем да работим за промяна на това положение, категоричен бе той.

На въпрос за зависимстта между общините и изпълнителната власт Даниела Русева, общински съветник от ДБГ и областен координатор на партията, беше категорична, че децентрализацията на общините трябва да бъде поставена на дневен ред. Непопулярна мярка е и намаляването на броя на общините, но има такива с по 1000-2000 жители само по списъци, а реално там има и по-малко хора. Тя подчерта необходимостта от изчистване на избирателните списъци от „мъртви души“, за да се види реалната карта, тъй като в момента има места с под 50 човека, които избират кметове, имат администрации, за които плащаме всички ние, допълни Русева.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.