Исперихски фотограф представя Плиска и Велики Преслав в National Geographic
Исперихски фотограф представя Плиска и Велики Преслав в National Geographic / netinfo
Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 800 000 лв. за Министерството на културата по политики в областта на опазване на движимото и недвижимо културно наследство, съобщиха от правителствената пресслужба.

Средствата са предназначени за консервация и реставрация на обектите „Свещения кладенец“ (Аязмото), „Баптистерия“ (Кръщелната) и „Ротондата“ на територията на археологическия резерват „Ранносредновековен град Плиска“.

Божидар Димитров: Първата докладна, която ще изпратя на Борисов, ще е за пари


Археологът доц. Павел Георгиев обясни, че средствата ще обезпечат работата по обекта през сезона лято/есен 2017 г. Ще продължи работата по възстановяването на южната аркада от основната част на Базиликата, изграждането на Кръщелнята, която е до южната стена на Базиликата и, надявам се, изцяло към екпониране на кладенеца аязмо, който получихме през 2015 година, каза той.

Професорът вече е разговарял с Бойко Борисов
dariknews.bg

Археологът изрази надежда част от средствата да бъдат използвани и за изследване на канал, който отвежда водата в южна-югозападна посока към неизвестен консуматор. Според доц. Павел Георгиева то е било свързано със самия акт на Покръстването. Очакваме някакъв интересен резултат, категоричен бе археологът.

Предоставените средства от МС се осигуряват чрез преструктуриране на разходи и трансфери по централния бюджет.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.