Д-р Пенкова: РЗОК не дължи пари на Онкодиспансера
Д-р Пенкова: РЗОК не дължи пари на Онкодиспансера / Dariknews.bg

РЗОК-Шумен не дължи пари на Онкодиспансера в Шумен - заяви по време на заседание на Постоянната комисия по здравеопазване директорът на касата д-р Йорданка Пенкова. По думите й през миналата година РЗОК е превела на лечебното заведение средства в размер на 2 054 280 лв., а през януари тази година - 218 230 лв. Информацията беше оповестена по повод на публикации в пресата, в които управителят на диспансера е заявил, че има социално напрежение и липсват пари за заплати, заради неизплатени от касата средства.

В писмо на д-р Пенкова до кмета Красимир Костов и председателя на ОбС Даниела Русева се казва, че ръководството на РЗОК не е било информирано за спиране на дейността, както и че шуменската онкохирургия е в принудителен отпуск - както бе оповестено в печата. Чрез писмото си д-р Пенкова настоява да бъде разпореден финансов анализ на дейността на дружеството, като се изиска от управителя финансов отчет за 2010 г. и се проследи целесъобразността на извършените разходи, както и да се анализират финансовите потоци на дружеството. Директорът на РЗОК обясни, че на среща с управители на лечебните заведения е станало ясно, че Онкодиспансера няма изградена структура "ОАИЛ" и респективно не е получил разрешително от МЗ.  

В отговор на това управителят д-р Караниколов заяви, че разходването на всяка стотинка от диспансера може да бъде проследено чрез подробните отчети, както и че всяка седмица се правят одити. За месец януари заплатите на работещите са били платени с парите, преведени от касата, но все още няма яснота за държавното финансиране и какъв ще е размерът му за тази година. През миналата година в диспансера са се лекували 4500 пациенти. През 2010г. за лекуван болен в диспансера са постъпвали по 620 лв.