Чествания, посветени на 100 години от рождението на Иван Пейчев, организира Община Шумен.

Сред събитията, с които ще се почете годишнината от рождението на автора на баладата "Адаптация", е и откриването на паметникът му пред Регионалната библиотека.

Поредицата от събития ще започне с представяне на двутомник с поезия и критика днес от 17.30 часа в Книжен център "Гринуич" в София.

Първият том "Лирика" съдържа 237 избрани стихотворения на Иван Пейчев. Във втория том "Психография и критика" са публикувани нови изследвания върху творчеството на поета, специално посветени на 100-годишнината от рождението на поета.

Автори на литературните анализи са проф. Добрин Добрев в съавторство с Илина Начева, проф. Дечка Чавдарова, проф. Веселин Панайотов, проф. Сава Сивриев, доц. Пламен Шуликов и доц. Пламeн Панайотов.

Книгите са отпечатани от издателство "Фабер". Двата тома ще бъдат представени от проф. дфн Добрин Добрев, който е отговорен редактор на изданието, и от проф. д-р Михаил Неделчев. Луксозното издание е подготвено специално за отбелязване на 100-годишнината от рождението на поета и е придружено с диск с изпълнения на някои от най-добрите стихотворения на Иван Пейчев. По време на представянето творби на поета ще прочетат актьорите Досьо Досев, близък приятел на Иван Пейчев, и Веселин Мезеклиев.

Сборниците не се продават. Те се даряват и повечето от тях вече са предоставени на училища и на библиотеки в страната.

Шуменската премиера на двата тома "Лирика" и "Психография и критика" ще се състои утре в Регионалната библиотека "Стилиян Чилингиров". Фотодокументалната изложба "Листа от албума", която ще бъде подредена в библиотеката, ще върне посетителите назад в спомените за Иван Пейчев, за неговото място в литературния живот на страната и на града.

На следващия ден от 9.00 часа в Регионалната библиотека започва Националната конференция "Непосилната лекота на свободата. 100 години от рождението на Иван Пейчев", в която ще участват учени и изследователи на неговото творчеството от цялата страна.

В програмата на конференцията е включено и официалното откриване на паметника на поета. Барелефът е изработен от стомана и бронз и е монтиран в парковата част пред библиотеката. Той е единственият паметник на Иван Пейчев в страната, избран след проведен конкурс и е дело на арх. Валери Колев и художника Валерий Желязков. Община Шумен финансира изграждането на паметния знак в навечерието на 100-годишнината от рождението на Иван Пейчев с 26 000 лева.