БСП-Шумен опроверга твърденията, че Общината няма готови европроекти
БСП-Шумен опроверга твърденията, че Общината няма готови европроекти / Дарик-Шумен

Общинският съветник от БСП-Шумен Данаил Данчев опроверга твърденията на кметската управа относно проектната готовност за усвояване на евросредства по Оперативна програма „Региони в растеж". През миналата седмица градоначалникът Любомир Христов и заместникът по строителство и екология Боян Тодоров оповестиха, че администрацията няма нито един напълно готов проект, който да е готов за реализация, а голяма част от тях са върнати от регионалното министерство за доработване.

По време на пресконференция в партийната централа на социалистите в Шумен Данчев, който през миналия мандат работи като експерт по европроектите в Общината, посочи че проектната готовност е повече от добра, като има разработени повече от 60 проекта. „Да има от тях такива, които не са в крайната си степен готови и нямат издадени разрешения за строеж, тъй като забележки по тях се получиха в края на месец ноември и не знаехме дали са одобрени или не", коментира Данаил Данчев, допълвайки че забележките не са съществени. По думите му, администрацията на кмета няма аргумент, по силата на който да твърди, че няма проектна готовност.

Данчев изреди няколко проекта, които са с издадено разрешително за строеж, което обаче е изтекло, тъй като то важи за срок от една година: Обновяване на кв. „Херсон", втора част на обновяване на кв. „Боян Българанов", за саниране на 4 детски ясли и др. Той каза още, че по тези проекти регионалното министерство не е правило забележки, а стойността им е около 10 млн. лв.

Общинският съветник допусна, че вероятно на кмета Христов е докладвано, така че той да оповести, че има проекти само с по една скица и заглавие. „Това не е вярно, проектите са в Общината, в техническа служба и отдел „Европейски проекти", каза още Данчев.