Бизнесът в Шумен с най-голямо финансиране от държавата
Бизнесът в Шумен с най-голямо финансиране от държавата / netinfo

Бизнесът в област Шумен е получил най-много средства чрез микрокредитите и лизингите на Микрофинансиращата институция ДЖОБС (МФИ ДЖОБС) - дъщерно дружество на Българската банка за развитие, съобщават от Prime Time PR Agency. За него е отишла около една четвърт от сумата на всички отпуснати заеми. След това се нареждат Добрич и София, към които са насочени съответно по 12% и 10% от финансирането на институцията. Активни в търсенето на малки заеми са също фирмите от Силистра, Перник, Сливен, Бургас, Видин, Благоевград, Разград, Търговище, Велико Търново и Пловдив.

Чрез МФИ ДЖОБС те са получили финансиране за бизнеса си под формата на микрокредит или финансов лизинг. Институцията отпуска инвестиционни и оборотни кредити от 1500 до 150 000 евро, предназначени за малки предприятия, земеделски производители и самонаети лица. Целева група на ДЖОБС са също стартиращите компании, които могат да се възползват от заеми до 25 000 евро, като до момента 16% от отпуснатите кредити са за стартиращ бизнес. Целта е да се подобри достъпът до финансиране на фирми, които имат жизнеспособна бизнес идея, но нямат кредитна история, като им се даде възможност да развият своя бизнес.

МФИ ДЖОБС е отпуснала най-много кредити и финансови лизинги на предприятия от сектора „Селско, горско и рибно стопанство" - 33% от портфейла на институцията. На второ място се нареждат фирмите с дейност в областта на преработващата промишленост (16%), а на трето - работещите в сектора „Търговия и ремонт на автомобили и мотоциклети" (15%). Финансиране от ДЖОБС са получили също микрофирми, занимаващи се с транспорт, хотелиерство и ресторантьорство, строителство и културни дейности.

Дружеството, което е част от групата на Българската банка за развитие, дава възможност на бизнеса за кандидатстване и по четири лизингови схеми. Чрез финансовия лизинг МФИ ДЖОБС отпуска до 25 000 евро за закупуване на нови и употребявани машини, оборудване, транспортни средства и селскостопанска техника. Срокът за погасяване е от 12 до 60 месеца в зависимост от лизинговия актив. Кандидатите могат да се възползват и от 6-месечен гратисен период през първата година и до 3-месечен гратисен период през следващите години.

Микрофинансираща институция ДЖОБС разполага със 7 бизнес офиса в страната, които се намират в Бургас, Пловдив, Плевен, Нова Загора, Шумен, Враца и Монтана. Продуктите на институцията се предлагат и чрез мрежа от посредници в градовете Добрич, Смолян, Силистра, Харманли, Пловдив, Кубрат, Дулово, Нови пазар, Пещера, Радневo и Първомай.

Българска банка за развитие (ББР) е финансова институция, 99,9% собственост на българската държава. Създадена е през 1999 г. като Насърчителна банка, като основен фокус в дейността й е подкрепата за малките и средните предприятия.