Плиска
Плиска / iStock/Getty Images
Планираме обща среща с руски туроператори, на която да предложим да включат региона на Шумен в програмите за постоянни туристически турове, е заявила министърът на туризма Николина Ангелкова на среща с представители на туристически бранш в района на Шумен, съобщиха от министерството.
Тя е съобщила, че ще бъдат организирани и срещи на туроператорите с местната власт и туристическия бизнес. По думите на министъра сега е точният момент, защото се правят записванията за 2020 година.
 
Министърът е посочила, че има ръст на нощувките и приходите в региона, но абсолютните числа са по-ниски от тези на други общини и трябва съвместно да се работи за привличане на повече посетители. По данни на НСИ за местата на настаняване с поне 10 легла, в област Шумен са отседнали общо над 26 хил. души през периода януари-юни 2019 г., което е над 10 на сто ръст спрямо същия период на рекордната за туризма ни 2018 г. Всички реализирани нощувки в областта са над 47 хил., отчитайки повече от 21 на сто ръст. Приходите от тях възлизат на общо над 1,7 млн. лв. - над 23 на сто увеличение, като при чужденците този ръст е около 36 на сто.
 
Министърът е коментирала, че туристическият продукт, който се предлага в района е много добър и водещата цел е да привлече още повече туристи. Плиска, Преслав и Шумен трябва да се популяризират както сред младото поколение, така и пред чуждестранните посетители на България, тези исторически места трябва да са сред основните маршрути на туристите, близостта им до Варна е голямо предимство, е казала още министър Ангелкова.
 
Тя и съобщила, че предстои обсъждане в Народното събрание на промените в Закона за туризма, които наскоро прие правителството. С текстовете се регламентира вписването и поддържането на специален регистър на туристическите забележителности, фестивали и събития в регионите, както и задължения за лицата, които ги стопанисват. Така ще се гарантира запазването на туристическите атракции и ще се даде възможност за секторно финансиране, е уточнила министър Ангелкова. Продължава работата и по намаляването на административната тежест за бизнеса.
 
Тема на разговорите е била и въвеждането на Единната система за туристическа информация /ЕСТИ/. Министърът е припомнила, че гратисният период изтича на 1 октомври и ако след 30 септември мястото за настаняване не е включено в ЕСТИ, ще получи писмено предупреждение, но веднага след това ще се налагат санкции, тъй като подаването на данни за ЕСТИ е задължение на туристическите обекти по закон.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари