88 са отпадналите от училище - женят се или напускат страната
88 са отпадналите от училище - женят се или напускат страната / netinfo
88 ученици са отпаднали от училище през първия учебен срок на 2008/2009 г., съобщи днес началникът на РИО-Шумен доц. Добромир Добрев. В целия регион учат общо 22 332 деца. 23 от отпадналите са от община Шумен, 18 – от община Венец, а 15 от Велики Преслав. Най-честите причини за отпадането е, че децата заминават за чужбина със семействата си, а част от тях се женят или стават родители съвсем млади. Най-много ученици са отпаднали от ПГ по селско стопанство „С. Велики” във В.Преслав - общо 14, от школото в село Изгрев, община Венец - общо 13. За срaвнение с предни години, броят на учащите, които са спрели да ходят на училище, по една или друга причина, намалява, уточняват от РИО.

Доц. Добрев допълни, че училището в региона, в което има най-много неизвинени отсъствия на ученици е Професионалната техническа гимназия във В.Преслав – общо 4 227. Средният брой допуснати отсъствия там е 11,7, в школото учат общо 362 деца. Освен с най-много неизвинени, въпросното училище води и по брой извинени отсъствия – 6 625, тоест средният им брой е 18,3 на ученик. На второ място по този показател се нарежда ПГ по химични технологии и дизайн "Асен Златаров" в Н. пазар, където средно от учащите са били направени по 5,7 неизвинени отсъствия. Данните са за периода 8 декември 2008 г. – 8 февруари 2009 г.

88 са отпадналите от училище - женят се или напускат страната
netinfo
Началникът на РИО допълни, че през втория учебен срок мобилните групи на инспектората ще продължат проверките във всички 79 училища от Шумен и областта. Ще бъде проверено дали са изпълнени издадените през първия учебен срок предписания. "В почти всички школа сме издали поне по едно предписание, заради констатирано нарушение, единици са тези, при които няма установени никакви нередности" – уточни доц. Добрев. Като пример той даде школо от Шуменско, чийто директор е бил наказан с предупреждение за уволнение, тъй като хигиената в учебното заведение е била лоша. Там дълго време е нямало вода, поради което на първия и втория етаж се е носила миризма на урина, обясниха от РИО. След наказанието, проблемът е бил отстранен и в момента се прави ремонт.

По данни на ведомството, в Шуменско през първия учебен срок за 727 учебни часа не са били намерени заместници на отсъстващи учители. Чрез осигуряване на заместващи педагози са били проведени 3 613 учебни часа, което нарежда областта на едно от първите места в страната по най-голям брой осигурени заместници на отсъствали преподаватели.