/ netinfo
67 декара нови гори ще се появят тази есен на територията на ДГС-Омуртаг. Залесяването ще се извърши с жълъд, като лесовъдите в стопанството са избрали видовете цер и зимен дъб. Залесяването се прави на площи, на които имаше иглолистна култура нападната от корояд.

Засегнатата от корояда дървесина вече е отстранена, площите са почистени и залесяването започна. Към момента сме залесили 30 декара, а останалите 37 декара ще приключим до края на годината, обясни директорът на ДГС-Омуртаг инж. Красимир Николов.

Близо 140 нови ловци в Шумен и Търговище, 5 са дами

Новите гори са в землищата на селата Горна Хубавка, Китино и Змейно. Разчистването на терените и залесяването се извършва от лесовъди и работници на стопанството.

Едновременно с това се терасират площи около язовир Ястребино, в землището на село Панайот Хитово, където през пролетта ще бъдат засадени 75 декара дъбови фиданки.

През следващите две години в стопанството ще се залесят над 500 декара нови гори, които ще бъдат на мястото на иглолистните култури, които бяха нападнати от корояд. В системата на СИДП ДГС-Омуртаг е поделението, в което пораженията по боровите гори са най-големи, но смятам, че можем в кратки срокове да се справим със ситуацията.

Екипът на стопанството е млад и за нас е важно да се докажем, да покажем че можем да работим на бързи обороти, когато е наложително и да постигаме завидни успехи, дори и в критични ситуации, коментира инж. Красимир Николов.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари