/ Dariknews.bg, архив
Всяка година около 250 жители на областите Шумен и Търговище изявяват желание да станат ловци. През последните няколко месеци изпити за авджии имаше в Нови пазар, Попово, Омуртаг и Търговище. Тази седмица ловният експерт на РДГ-Шумен инж. Юлиян Будаков препитва мераклиите за ловен билет от Шумен.

На изпита в Нови пазар се явиха 79 кандидати за ловци, като 66 от тях вече могат да се похвалят с ловен билет. 4 дами са покрили изискванията за точна стрелба и са успели да отговорят на теоретичните въпроси. Изпитът се организира от Ловно-рибарско сдружение „Станата“ и се проведе в ДГС-Нови пазар.

27 са новите авджии в Попово, а 38 бяха желаещите да ловуват в общината. Изпитите се организират от Ловно сдружение „Попово“ със съдействието на ДЛС „Черни Лом“.

Една дама ще ловува вече с дружинката си в Омуртаг, а още 30 мъже се справиха с поставените им задачи. Желаещите да получат ловен билет бяха 40, но 9 отпаднаха поради слаба подготовка. Изпитите в общината се организират от ЛРС „Хан Омуртаг“ и ДГС-Омуртаг.

През тази година най-малко са кандидатите за ловци в Търговище-само 28. 16 от тях покриха изискванията, като и тук една дама показа отлична подготовка и стигна до финала. Изпитите в областния център се организират от ловното сдружение в града и ДГС-Търговище.

В края на тази седмица ще стане ясно колко шуменци ще се справят със задачите, които им е подготвил инж. Юлиян Будаков. 30 бяха желаещите да се сдобият с ловен билет, но 4 от тях отпаднаха на теоретичните изпити, които се проведоха от 9 до 11 юли.

Днес и утре, на стрелбището до Ловна хижа „Диана“, кандидат ловците ще трябва да докажат, че имат точен мерник и могат да улучат нужния брой панички, за да преминат и последното изпитание. 3 шуменки доказаха, че ловът не е само мъжка територия и много жени се справят дори по-добре от колегите си.

През следващата седмица изпити за ловци ще има и във Велики Преслав.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари