36 млн. евро ще инвестира „Алкомет“
36 млн. евро ще инвестира „Алкомет“ / netinfo

36 млн. евро нови инвестиции и допълнителни 100 работни места ще бъдат разкрити в шуменската компания „Алкомет" през следващите 2 години. Иневестиционната програма на фирмата бе обявена днес на официална церемония по повод 35 години от създаването на завода от председателя на Надзорния съвет на „Алкомет" Фикрет Индже.

Планираните инвестиции са свързани с увеличаване на капацитета, разнообразяване на продуктовата гама, повишаване на производствената ефективност, оптимизиране и подобряване на техническите и технологични параметри на процесите и осигуряване на по-високо качество на произвежданите валцови и пресови изделия.

Успяхме да осъществим една наша мечта. Преди 17 г. „Алкомет" започна производство, което достигаше 400 т. на месец. Сега произвеждаме 6000 т. на месец, след като инвестирахме 80 млн. евро. Вече имаме нова мечта, която ще е на стойност 36 млн. евро. С тази инвестиция ще надхвърлим производство от 100 хил. тона годишно и ще достигнем оборот от 500 млн. лв., каза Индже.

Фикрет Кузуджу посочи, че част от новите мощности ще разработват и производства за автомобилната индустрия.

36 млн евро ще инвестира Алкомет
netinfo

На церемонията в Шумен присъстваха премиерът Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев , социалният министър Зорница Русинова , Н. Пр. Сюлейман Гьокче, посланик на Република Турция в България, Любомир Христов - кмет на община Шумен, Антон Петров - председател на Българска асоциация на металургичната индустрия.

Министър-председателят Бойко Борисов поздрави българските металурзи по случай професионалния им празник. На церемония в Шумен, където беше отбелязан Денят на металурга, той изрази уважението си към труда им и благодарността си, че създават над 27% от брутния вътрешен продукт на страната.

Да са ни живи и здрави и не с 50%, а с повече да им се повишават заплатите, защото това е действително нелека дейност, обърна се премиерът към работещите в отрасъла.

Посланик Гьокче отбеляза, че турските инвестиции в България са над 2 млрд. долара, а стокообменът между двете страни надхвърли 4 млрд. долара.

Вярвам, че България я очаква светло бъдеще и Турция ще бъде от важните партньори на страната ви, каза още той.

36 млн евро ще инвестира Алкомет
netinfo

Ректорът на ШУ „Епископ Константин Преславски" проф. Георги Колев обяви удостояването на Фикрет Индже с почетното звание „Доктор хонорис кауза" заради успешно взаимодействие между бизнеса и висшето образование, спомоществователската му дейност към академичната общност и по повод годишнината на „Алкомет" АД.

Първият етап от новата инвестиционна програма предвижда монтиране на нов студеновалцов стан за валцоване на ленти и прилежащите му съоръжения и закупуване на нова иновативна преса за производство на специални алуминиеви профили. С това дружеството ще разшири продуктовия си асортимент задоволявайки нови потребности на строителството, хранително-вкусовата промишленост и автомобилостроенето.

36 млн евро ще инвестира Алкомет
netinfo

В момента в предприятието работят близо 1000 души, чрез инвестицията се предвижда да се разкрият около 100 нови работни места или общо около 400 по време на изпълнение на програмата. След завършването на цялостната инвестиционна програма се очаква общия обем на продукция да нарасне с минимум 35 % при запазване на нивата на рентабилност.