217 намерения за инвестиции  са постъпили в  РИОСВ за първото полугодие
217 намерения за инвестиции са постъпили в РИОСВ за първото полугодие / netinfo

217 уведомления за инвестиционни  намерения са постъпили в Регионалната инспекция по околна среда и води-Шумен. Издадени са 111 становища, които съгласно Закона за опазване на околната среда не подлежат на преценка или задължителна оценка на въздействието, което биха оказали върху природата при тяхната реализация. Това съобщиха за Дарик от екоинспекцията.

Справката обхваща първото шестмесечие на годината и е изготвена на база  депозирани инвестиционни предложения от възложители, развиващи дейност на територията на областите Шумен и Търговище. Незначителна е промяната в ръста на издадените решения за преценяване необходимостта от оценка на въздействие върху околната среда, в сравнение с миналата година.

За област Шумен общият брой е 16, а за област Търговище - 13. Най - голям е броят на инвестиционните предложения за изграждане на канализационни система и подобряване на водния сектор в населените места - 7. Следват предложенията за изграждане на ветроенергийни паркове - 4, системите за капково напояване, търговските обекти и складовите бази, площадките за съхраняване на излезли от употреба моторни превозни средства и отпадъци от черни и цветни метали, животновъдните обекти.

Наблюдава се повишаване на инвеститорския интерес към по-съвременни и екологосъобразни енергийни източници.