161 жертви на домашно насилие са потърсили помощ в Търговище за 10 месеца
161 жертви на домашно насилие са потърсили помощ в Търговище за 10 месеца / DarikNews.bg, архив

За периода от месец декември миналата до месец септември на тази година 161 жертви на домашно насилие са потърсили помощ в Консултативния център на Асоциация „Ная” в Търговище. Това съобщи председателят на асоциацията Светла Сивчева. От потърсилите помощ 108 са жени, а 40 – деца. „От както разработихме проекта „Координирана подкрепа на жертвите на домашно насилие от област Търговище”, все повече жертви признават за проблема и започват да търсят помощ и защита”, твърди Сивчева.

Ръст бележат потърсилите помощ жертви на насилие в Омуртаг и Антоново. Докато през миналата година те са били съответно 18 и 4, през тази те са нараснали на 31 и 20 души, които са потърсили помощ от асоциация „Ная”. Според Сивчева, това се дължи на на разкритите по проекта мобилни услуги и изнесени приемни в различни места на областта. Например в Попово работи приемна, в която подкрепа могат да намерят и жертви на насилие от община Опака.

Завършилият проект спомогна за координиране действията на различните институции и организации от област Търговище, имащи отношение към осигуряване на помощ и защита на пострадалите от домашно насилие, твърди г-жа Сивчева. Чрез провеждането на междуинституционални екипни срещи,  на жертвите на домашно насилие се оказва по-ефективна помощ и защита, а също и на техните близки. 20 са проведените междуинституционални и мултидисциплинарни екипни срещи между 14 институции, на които са обсъдени 14 случая на домашно насилие за 35 жертви на домашно насилие