16 деца от проблемни германски семейства живеят в Шумен
16 деца от проблемни германски семейства живеят в Шумен / netinfo

16 деца от проблемни германски семейства живеят в момента в Шумен. Те са от Северозападна Германия, като някои от тях са от семейства на емигранти. Това стана ясно по време на среща между областния управител Венцислав Венков и екипа му с представители на фирма „Младежка помощ", която предоставя социални услуги на деца с девиантно поведение от Германия. В разговорите участваха заместник-областният управител Даниела Миронова, собственикът на „Младежка помощ Шумен" Бекир Мехмед, Нури Едже, представител на немския партньор на фирмата и Росица Михайлова, която отговаря за социално-педагогическата дейност във фирмата.

На срещата представителите на „Младежка помощ Шумен" запознаха областния управител с особеностите на социалната дейност, с която се занимават. От четири години в Шумен живеят и се обучават деца от 12 до 18 години от проблемни семейства от Германия. Те пребивават в нашия град минимум една година, като живеят в самостоятелни жилища под денонощна грижа на възрастен.

Това са деца, които обикновено са отпаднали от училище, не са могли да се адаптират в средата, проявяват агресивно поведение. При престоя им в Шумен с тях работят специалисти и с децата се провежда комплексно обучение, насочено към това те да могат да водят самостоятелен живот и да поемат отговорност за действията си. В голямата си част децата се адаптират доста бързо към живота тук, те се запознават със съседите си, ходят да пазаруват и са много добре приети от шуменци, разказа Росица Михайлова. По думите й фирмата работи в сътрудничество с държавните институции, както и с немските социални служби.

За 16-те деца, които в момента са в Шумен се грижат общо 60 души. В България няма друг подобен център. Такива работят в Украйна, Турция, Литва.
Областният управител Венцислав Венков поздрави ръководството на „Младежка помощ Шумен" за дейността, с която се занимава и пое ангажимент за оказване на съдействие при работата на фирмата с различни институции.