130 години БЧК ще отпразнуват в Търговище
130 години БЧК ще отпразнуват в Търговище / netinfo

БЧК-Търговище ще отпразнува тържествено 130 години от създаването организацията. Утре, 24 октомври от 15.30 часа в Голямата зала на хотел „Терра Европа” ще бъде излъчен филм за създаването на Български червен кръст, за дейността на първите дружества, за приоритетите им и промените настъпили през дългата история на организацията. Предвиден е и коктейл, на който са поканени доброволци, представители на партньорски организации, на местните институции и на медиите.

В Търговище БЧК има 120 годишна история. В момента в областта работят 5 общински организации. Приоритети в дейността на Търговищката областна организация на БЧК са:

- Социално-помощна дейност в подкрепа на деца и младежи в неравностойно положение,деца с увреждания,възрастни хора с увреждания Обучения по Първа помощ.

- Здравна профилактика- СПИН,наркомании, тютюнопушене,

- Здравословен начин на живот

- Превенция на трафик на деца и младежи-обучения Обучения по водноспасителен минимум

Активни червенокръстци са лекарите и представители на интелигенцията от различни сектори на обществения живот в града и областта: д-р Анастас Желязов, д-р Тихилина Кандиларова ,д-р Цветана Димитрова, д-р Венка Стоянова, , д-р Филка Стоянова, д-р Ангел Мисирджиев, д-р Иван Гущанов, д-р Цветан Бойчев, д-р Жейнова, м.с.Бонева, Христалина Халачева, Малин Христов, полк.Христо Попов, Нели Анастасова, Атанас Цанев,Станка Колева ,Райна Белева и много други приели мисията и принципите на Червения кръст като дълг и отговорност пред обществото.