1 140 ловци откриват сезона за отстрел на прелетен дивеч в Шумен
1 140 ловци откриват сезона за отстрел на прелетен дивеч в Шумен / netinfo

Около 1 140 ловци от 28 ловни дружинки ще открият ловният сезон за мигриращ /прелетен/ дивеч, който започва утре. Това съобщи за Дарик председателят на „Ловно-рибарско сдружение" - Шумен Слави Димитров. От утре авджиите ще имат право да ловуват пъдпъдъци, гривеци, гугудки, горски бекас и бекасина. Ловуването е разрешено само през почивните дни и през официалните празници, обясни Димитров.

Отстрелът на пъдпъдъци и гургулици е разрешен до края на месец ноември, а останалите мигриращи птици могат да се ловуват да края на февруари. През месец октомври ще бъде открит и сезона за масов лов, когато ще могат да се отстрелват фазани, зайци, водоплаващи птици, диви свине и хищници.

На 30 юли е проведено събрание с председателите на ловните дружинки от Шумен, които са били запознати с промените в законодателството, разрешените дневни норми за отстрел и мерките за безопасност.

Началото на сезона, утре, ще бъде поставено с групов лов, предшестван от инструктаж за мерки за сигурност и безопасност.

С оглед на усложнената епизоотична обстановка в региона, свързана с болеста бяс, Слави Димитров обясни, че всички ловци са обезпаразитили и ваксинирали ловджийските кучета и опасност за тях няма. Във връзка с болестта бяс Димитров дапълни, че от Министерството на земеделието и храните е получено разрешение за отстрел на хищници, лисици, за да се вземат проби за изследване и да стане ясен резултатът от проведената ваксинация в Шуменско в началото на летния сезон.

„Пожелавам на всички ловци успешен лов и безпроблемни излети, като ги призовавам да бъдат изключително внимателни", каза още Димитров.