/ ИМ Бяла
За пръв път две сватби се състояха в Историческия музей в Бяла. Две двойки младоженци избраха да сключат гражданския си брак в красивия парк на музея. Подобен ритуал се случва за пръв път в историята на музея.

Изложба, посветена на съда на Ботевите четници откри музеят в Бяла

След последните подобрения, направени в огромния парк и заради образцовото му поддържане, младите хора предпочетоха точно тук да извършат незабравимия за тях и близките им акт. Едната от двойките и техните гости бяха облечени в специално купени за събитието народни носии. Те изключително живописно се вписваха, както в парковото пространство, така и със сградата на музея –двуетажна жилищна къща, строена преди около 200 години в характерния възрожденски стил.

Две сватби в музея в Бяла
ИМ Бяла

И двете двойки направиха едночасови фотосесии със специално наети за целта професионални фотографи. Историческият музей в Бяла е един от най-старите у нас. Той е открит през 1907 г. с безвъзмездната помощ на обществеността в България и Русия.

Експозицията „Освободителна война“ се помещава в сградата, в която се е намирала Главната квартира на руското командване от 20 юли до 13 август 1877 г. В нея през този период са живели руският император Александър II, бъдещият първи български владетел княз Александър Батенберг, военният министър на Русия Дмитрий Милютин, дипломатът Николай Игнатиев и други.

В двора на музея е гробът на баронеса Юлия Вревская, изключително близка с един от класиците на руската литература и един от най-авторитетните руски писатели Иван Тургенев. Двете двойки си направиха снимки и пред един от уникалните експонати – понтонният мост, по който преминава руската армия при Свищов.

Паркът на музея е проектиран от военния инженер Васил Силяновски – генерал-майор, завършил Николаевската инженерна академия в Санкт Петербург служил в 5 пехотна Дунавска дивизия, член на Българското инженерно-архитектурно дружество. Засаждането на растителните видове и оформянето на парковото пространство е извършено от градинаря Петко Христов.

Паркът е обграден с каменна стена с бойници, напомняща форт от времето на руско-турската война 1877-1878 г. Фортът е охраняван от две мортири и 4 оръдия. В оградата му са вградени 9 пленени османски оръдия, цеви на 140 пушки, монтирани в снаряди, пики, щикове, а на двете железни врати има монограми на император Александър ІІІ.